Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdaságvédelmi operatív törzs mai tanácskozásának központi témája az élelmiszer-gazdaság erősítése és a közbeszerzési eljárások egyszerűsítése, gyorsítása volt - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a minisztérium közlése szerint.

A magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart is súlyosan érintette a járvány okozta visszaesés, ezért a törzs az ágazatban működő vállalkozásokat segítő intézkedésekről tárgyalt. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) törekvéseit elfogadva a törzs javaslatot tesz arra, hogy a közétkeztetésben is emelkedjen a hazai alapanyagok aránya.

Ezzel bővülhet a magyar, illetve a helyi termékek piaca, az új megrendelések segíthetik a magyar termelők beruházásainak emelkedését is. A Nébih szakemberei szerint egy új élelmiszerlánc-biztonsági adatközpont létrehozása egyszerűsítené a termékek nyomon követését, segítséget adna a vállalkozásoknak az adminisztrációban és a gazdaság fehérítéséhez is hozzájárulna.

Az öntözött mezőgazdasági területek arányának emelésével kapcsolatos szabályozási teendők kapcsán felmerült többek között az is, hogy a szakhatósági hozzájárulás érvényességi idejét öt évről határozatlan időre lehetne meghosszabbítani.

A törzs tárgyalt a közbeszerzési eljárások egyszerűsítéséről is. Az uniós és hazai szabályozás, valamint a közbeszerzéseket ellenőrző intézményrendszer racionalizálása azt célozza, hogy a vállalkozások számára könnyebbé váljon az eljárásokon való részvétel. Varga Mihály példaként említette a mobil applikáción keresztül történő ajánlattételt, az eljárási határidők rövidítését, illetve a központi beszerző szervezetek közötti hatásköri átfedések megszüntetését.