Alekszandr Novak azzal számol, hogy az idei orosz gázexport mintegy a negyedével, a gáztermelés pedig 12 százalékkal csökken tavalyhoz képest.

Oroszország gáztermelése tavaly 10 százalékkal 763 milliárd köbméterre, exportja pedig 3 százalékkal 250 milliárd köbméterre bővült.

A miniszterelnök-helyettes beszélt arról is, hogy 2021-hez viszonyítva a cseppfolyósított földgáz (LNG) termelése és exportja több mint 8,7 százalékkal nő az idén. Megjegyezte, hogy a szankciók nem érintik az Európába irányuló LNG-szállításokat. Oroszország 19,4 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt exportált Európába az idei első 11 hónapban, az idei év végéig pedig a mennyiség elérheti a 21 milliárd köbmétert - tette hozzá.

Alekszandr Novak szerint a gázhiány miatt továbbra is magasak maradnak a gázárak Európában. Mint mondta, nem látja esélyét annak, hogy az árak visszatérhetnének a 2021 eleji, ezer köbméterenkénti 200-250 dollárhoz. Az ár jelenleg ezer dollár de augusztusban volt 4 ezer dollár is.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy mivel Európában továbbra is gázhiány van, ezért Oroszország készen áll arra, hogy a Jamal-Európa gázvezetéken újraindítsa a szállítást Európa felé. Oroszország ezen kívül tárgyalásokat folytat a Törökországon keresztül történő szállítások növeléséről. Jelenleg Oroszország a teljes kapacitással üzemelő Török Áramlaton keresztül szállít vezetékes gázt Európába, az ukrán útvonalon napi 42 millió köbmétert exportál.