Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely szezonálisan, azaz a fűtési idényben mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni - mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

Jelenleg Magyarországon 2,5 millió gáz fűtőkészülék működik, az évente forgalomba hozott új készülékek száma 40-50 ezer, ennek mindössze 40 százaléka kondenzációs kazán - erről Versits Tamás, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnöke beszélt a tájékoztatón.

Valószínűleg nem véletlen a viszonylag alacsony arány, hiszen a kondenzációs kazánok jóval drágábbak, mint a hagyományos készülékek - ezt az ártöbbletet egyben kell kifizetni, a kisebb gázfogyasztás kedvező pénzügyi hatásai pedig csak hosszabb távon elosztva jelentkeznek.

Az Árukereső.hu-n a legolcsóbb márkás kombicirkó nagyjából 120 ezer forinttól vásárolható meg, míg a legolcsóbb, szintén márkás kondenzációs készülék ennél közel százezerrel kerül többe. Ha a hagyományos - kéményes vagy turbós - készüléket cserélünk le kondenzációs kazánra, a füstgáz kivezető rendszert mindig újra kell építeni, ez is több tízezer forintos kiadást jelent.

Az, hogy ezek a többletköltségek milyen hosszú idő alatt térülnek meg, a felfűteni kívánt helyiségek nagyságától, a régi kazán hatásfokától és a fűtési szokásoktól, szükségletektől függ. Az ingatlanmagazin.com korábbi cikke szerint egy 8-15 éves kéményes kazánhoz képest egy új kondenzációs kazán akár 30 százalékos gázmegtakarítást is eredményezhet, de egy hasonló korú turbós kazánnal szemben is elvárható a 15-25 százalékos gázmegtakarítás. Egy szintén új, de turbós kazánhoz képest is minimálisan 10-15 százalékkal fogyaszt kevesebbet a kondenzációs típus.

A meglévő hagyományos gázkazánokhoz képest - a gyakorlati tapasztalatok szerint - a kondenzációs kazánok gázfelhasználása 25-30 százalékkal kevesebb - válaszolta Versits Tamás, az MTI kérdésére. Szerinte a kondenzációs gázkazánok ára 300 ezer forinttól indul (mi ennél azért találtunk olcsóbbat), de a kiegészítő beruházásokkal együtt a kazáncsere ára elérheti az egymillió forintot is. A megtérülés 2,5 és 8 év közé esik.



Ez év elejétől csak a szigorított hőtechnikai előírásoknak megfelelő lakásépítéshez - felújításhoz nyújtható állami, illetve uniós támogatás. Ez azt jelenti, hogy az új előírások következtében 40 százalékkal növekszik az energiahatékonyság a korábbihoz képest, így a fűtésre használt energia 25-30 százalékkal csökken - vázolta az egyéb adatokat Bart István.

Az eddigi tapasztalat az, hogy energetikai felújításba csak támogatással vágnak bele a lakástulajdonosok. Az új uniós költségvetési ciklusban 63 milliárd forint jut energiahatékonysági beruházásra, ebből a lakosság 33-34 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphat. Ebből évi 30 ezer lakást lehet felújítani - tette hozzá az igazgató.