Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) december 9-ei határozatával a 2021. december 17-én reggel 6:00 órától kezdődő gáznaptól kezdve 90 napra felfüggesztette a JAS Budapest Zrt. földgáz-kereskedelmi működési engedélyét - közölte az energiahivatal.

A felfüggesztéssel párhuzamosan a MEKH intézkedett a felhasználók földgázzal való biztonságos ellátásáról. A 2021. december 10-ei gáznap kezdete (6:00 óra) és a felfüggesztés kezdete közötti időszakban a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő felhasználóinak részéről jelentkező földgázigény kielégítését a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség (MSZKSZ) biztosítja a földgáz biztonsági készlet ilyen esetekre elkülönített mennyiségéből.

A JAS Budapest Zrt. felhasználóinak ellátása érdekében a MEKH a szükséges földgázforrással rendelkező kereskedők ajánlatai alapján vagy hivatalból a 2021. december 17-én reggel 6:00 órakor kezdő gáznaptól a földgázipari tevékenység folyamatos végzésére más földgázkereskedőt jelöl ki - közölte a MEKH.

A hivatal a kijelölésről szóló határozatát legkésőbb 2021. december 16-ig közzé teszi.

A kijelölési időszak 90 napján belül az átvett felhasználók a vonatkozó jogszabályok alapján szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel vagy felmondhatják a jogviszonyt. Folyamatban lévő kereskedőváltás esetén, ha a felhasználó új földgázkereskedője a felfüggesztett engedélyű földgázkereskedő lenne, akkor ennek helyébe a kijelölt földgázkereskedő lép.

A felhasználók ellátása a kijelölést követő 90. napig áll fenn, azt ezt követő időszakra vonatkozóan szerződhetnek a kijelölt földgázkereskedővel, megállapodhatnak más földgázkereskedővel, vagy dönthetnek úgy, hogy ellátásukról a 90. napot követően saját maguk gondoskodnak.