Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója jelentette be egy mai düsseldorfi rendezvényen jelentette be: "az Uniper választottbírósági eljárást kezdeményezett az orosz Gazprom export vállalat ellen egy nemzetközi választottbíróságon".

A Stockholmban tartandó perben az Uniper kártérítést követel a Gazprom exportból június óta nem szállított gázmennyiségek miatt a vállalatnak okozott veszteségekért. Az Uniper arra kényszerül, hogy magasabb áron vásároljon helyettesítő gázt annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a korábban megállapított árak és mennyiségek alapján a fogyasztókkal szemben vállalt ellátási kötelezettségét.

Az Uniper becslése szerint a kiesett orosz gáz pótlására eddig legalább 11,6 milliárd eurót költöttek, ezek a költségek pedig 2024 végéig tovább nőnek.

Jelentős anyagi veszteségünkért kártérítést kérünk ebben az eljárásban. Olyan gázmennyiségekről beszélünk, amelyekről a Gazprommal szerződésben állapodtunk meg, de nem szállítottuk le őket, és amelyek pótlására rendkívül magas piaci áron kellett és kell vásárolnunk

- mondta az energiaipari csoport vezérigazgatója.

A Gazprom Export megerősítette, hogy a német Uniper vállalat választottbírósági eljárást kezdeményezett. "Jelenleg tanulmányozzuk a beérkezett követelést, és a jogi keretek között megvédjük érdekeinket. A Gazprom Export nem ismeri el a szerződésszegést és az Uniper kártérítési igényének jogosságát" - közölte az orosz vállalat.

Az Uniper korábban szerződésszegésnek minősítette a Gazprom által bejelentett vis maior gázszállításokat, és ezzel kapcsolatban lehetséges jogi lépéseket jelentett be.