Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lényegében biztosra vehető, hogy - szemben a kormány ígéretével - nem lehet két év alatt új gázfolyosót építeni dél felől, Szerbián és Bulgárián át Magyarország határához - mondta a Magyar Nemzetnek Holoda Attila energiaipari szakértő. Egy ilyen cső kiépítéséhez ugyanis legalább négy-öt évre van szükség.

Egyébként sem érdemes sok figyelmet fordítani a budapesti vezetés gázvezetékekkel kapcsolatos bejelentéseire, ugyanis az elmúlt éveben legalább fél tucat ígéret hangzott el, amelyekből nem lett semmi. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban jelentette be a legújabb tervet, a déli gázfolyosó lehetőségét, amely szerinte 2019 végére évi hatmilliárd köbméter orosz gázt hozhat a magyar határra.

Holoda szerint ezt a határidőt azért adták meg, mert a Gazprom azt kommunikálja, hogy 2019 után leállítja az Ukrajnán keresztül haladó gáztranzitot, amit a szakértő nem igazán tart életszerűnek. A szakember úgy látja, hogy a magyar külügyek irányítója úgy tesz, mintha egy gázvállalat vezetője vagy képviselője lenne. Sorra jelent be és "köt meg" olyan megállapodásokat, amelyek gázcégek között jönnek létre, nem kormányok között.

(A nyitókép forrása: Reuters)