A hazai lakóingatlanokban közel 3 millió korszerűtlen gázkonvektor működik. Mielőbbi cseréjük elősegítése érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 80 százalékos támogatási intenzitás mellett maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást biztosít - olvasható a lapban.

A gázkonvektorok cseréjéhez 2017. szeptember 21-én 8 órától a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint összegű forrás kimerüléséig, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül igényelhetnek támogatást az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek. A Pályázati kiírás értelmében a pályázatok benyújtása elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül történik az ügyfélkapus azonosítást követően.

A pályázati portálon 2017. szeptember 21-én 8 órától az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával nyújtható be a pályázat. A pályázati adatlap kitöltésére a nyitás előtt néhány nappal lesz majd lehetőség, de készül adatlapkitöltő segédlet is, amely szintén a pályázati portálon kerül közzétételre.

Elektronikusan kell beadni

A pályázathoz elektronikusan csatolva szükséges benyújtani az alátámasztó dokumentumokat, így az is megfelelő, ha az okmányokról digitális fénykép készül. A csatolmányok feltöltése előtt célszerű megnyitni a lementett dokumentumokat és leellenőrizni, hogy azok megfelelően olvashatók-e. A pályázat csatolmányaiban a pályázat véglegesítését követően módosítani már nem lehetséges, amennyiben szükséges, a feldolgozás során hiánypótlás keretében pótolhatóak a hiányosságok. A pályázattal kapcsolatos értesítések, így a hiánypótlási felszólítás kiküldéséről szóló értesítés is a pályázatban megadott e-mailcímre kerül megküldésre.

A beruházás csak a pályázat benyújtását követően kezdhető meg! A pályázat benyújtása előtt megkezdett beruházás nem támogatható. A pályázat benyújtása a nyilatkozattételt követően a szükséges mellékletek feltöltésével történő véglegesítéssel történik meg.A kiíró javasolja, hogy amennyiben csak a támogatással kívánja valaki a konvektorcserét elvégezni, abban az esetben a beruházást a miniszteri támogató döntést és a támogatói okirat kézhezvételét követően kezdjék meg - hívja fel a figyelmet a lap.

Csak "A" kategóriás készülékre kapható pénzt

A pályázati kiírással a kimutatható energia-megtakarítást és CO2 kibocsátás csökkenést eredményező konvektoros fűtési rendszerek korszerűsítése, konvektorról konvektorra való cseréje támogatható. Csak és kizárólag olyan konvektorcserék támogathatóak, melyek egyértelműen megakadályozzák a szén-monoxid mérgezés veszélyét és egyben a hatályos Tűzvédelmi és Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzatnak megfelelnek.

Összesen három konvektortípus támogatott: a MIKA 6 E termékcsalád egyedi lokális, konvekciós fűtőkészülékei, a Fondital Gazelle Techno Classic 5000 és 7000 és a FÉG F8.60EF ErP típusú konvektorok.

Munkadíj is elszámolható

A pályázat keretében támogathatóak a meglévő gázkonvektor(ok) új gázkonvektor(ok)ra történő cseréje vonatkozásában felmerült anyag- és munkadíjak, továbbá tervezési, engedélyeztetési és egyéb, az átvétellel kapcsolatos szakhatósági költségek, továbbá a tulajdoni lap költsége. Elszámolható költségnek minősülnek továbbá az új kéménybe kötendő gázkonvektorok kéményépítésével, átalakításával, korszerűsítésével kapcsolatos anyag, munka, illetve szakértői költségek is, de ezek önállóan, konvektorcsere nélkül nem támogató költségek. A pályázati konstrukció nem engedélyezi a támogatási előleg folyósítását.