Máris elkezdték újraszámolni idei növekedési prognózisaikat a közgazdászok, miután a legújabb, első negyedéves növekedési adat jócskán felülmúlta a várakozásokat.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb kimutatása alapján az össztermék a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vizsgált időszakban az előző negyedévhez mérten 1,9 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.

Az elemzői várakozások ehhez képest negyedéves viszonylatban 0 körüli szintet, éves összehasonlításban 4 százalék közeli visszaesést jósoltak.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a magyar gazdaság teljesítménye nőtt a legnagyobb mértékben az Európai Unióban negyedéves alapon, éves összehasonlításban az ötödikek voltunk – mondta az adatokról Varga Mihály pénzügyminiszter. Hazánk olyan országokat előzött meg, mint Ausztria, Csehország, vagy Németország.

FRISSÍTÉS: Az Eurostat adatai alapján negyedéves alapon Bulgária, Ciprus és Romániai után a negyedik legnagyobb növekedést produkálta a magyar gazdaság. Éves összevetésben az adat egy középmezőnyös helyezésre volt elég.

Az adat alapján a Pénzügyminisztérium arra számít, hogy Magyarország visszaáll arra a növekedési pályára, amely a járványt megelőzően is jellemezte.

Mi történt?

Mivel a részletes adatokat a statisztikai hivatal csak június 1-jén közli, most még csak spekulálni lehet arra, hogy minek tudható be a komoly meglepetést okozó adatközlés.

"Vélhetően az ipar és az építőipar hozzáadott értéke is jóval nagyobb mértékben bővült, mint azt a termelési mutatók jelezték. Emellett a kormányzati hozzájárulás szerepe is okozhatott meglepetést" – kommentálta a bejelentést Virovácz Péter az ING elemzője.

Suppan Gergely, a Takarékbank szakértője szerint a turizmus továbbra is szinte majdnem teljes visszaesést szenvedett el, azonban a kiskereskedelem és vendéglátás sokkal jobban alkalmazkodott a korlátozásokhoz, így messze nem mutattak a tavaly tavaszihoz hasonló visszaesést.

Suppan meglátása szerint a gyors vakcinázásnak és a korlátozások fokozatos feloldásának köszönhetően a második negyedévtől már éles felpattanás várható, amit az elhalasztott fogyasztás, a társasági, szabadidős, szórakozási és kulturális élmények iránti elementáris kiéhezettség, a kényszermegtakarítások felhasználása is támogat.

Gyorsabban, erősebben

A várakozásokat ilyen mértékben meghaladó növekedési adat egyből borította a meglévő prognózisokat is. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az év elején még 4,5 százalék körüli növekedést várt 2021-re, igaz, már az év elején láthatóak voltak olyan tényezők, amelyek pozitív meglepetést vetítettek előre. A friss adatok alapján valószínűsíthető, hogy az GDP az idén - éves összevetésben - bőven 5 százalék feletti növekedést ér el.

Az ING szerint is több mint reális elképzelés lehet, hogy a magyar gazdaság idén 6 százalékos vagy akár azt meghaladó gazdasági növekedést mutasson az év egészében, a Takarékbank pedig már 7 százalék fölötti növekedésben gondolkodik.

Az első három hónapban látott teljesítmény egyúttal a várt kilábalás ütemezését is felülírja. Általában elfogadott volt, hogy idén a második félévben várható a látványos, kétszámjegyű fellendülés. Jelenleg ott tartunk, hogy a vártnál korábban, akár már a második negyedévben is pozitívba fordulhat éves összevetésben az index, így a magyar gazdaság már a nyár előtt elérheti a válság előtti gazdasági teljesítményt.

Most már könnyel lehet, hogy a tavalyi második negyedévhez képest, ami a Covid-19 válság mélypontját hozta, idén a második negyedévben már bőven 15 százalék feletti, de akár 16 százalékos növekedés is lehet.

A piacok örültek a hírnek, a forint 350 körüli szinteken jár az euróval szemben a bejelentést követő órákban.