Magyarország bruttó hazai terméke az idei első negyedévében a nyers adatok szerint 2,3, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt első becslésben.

A vizsgált időszakban az előző negyedévhez viszonyítva 1,9 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye.

A növekedéshez leginkább az ipar, a pénzügyi, biztosítási tevékenység, valamint az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág járult hozzá.

Kellemes meglepetés

Mind éves, mind negyedéves alapon váratlan és kedvező fejlemény a mostani adatközlés, ami jóval pozitívabb képet mutat mint a piaci előrejelzések.

"Az év első három hónapját még a Covid-járvány miatti korlátozó intézkedések határozták meg, így az éves növekedési ütem a negatív tartományban, -4 százalék körül marad. A második félévben azonban már kiugró, kétszámjegyű éves dinamika várható" – írta előrejelzésében Trippon Mariann a CIB Bank vezető elemzője.

"A globális ellátási láncokban megfigyelhető és főképp a járműgyártást és az elektronikai szektort érintő elakadások és az újabb járványügyi korlátozások miatt szerény, 0,2 százalék körüli csökkenést prognosztizálunk, ami éves alapon nagyjából változatlanul 3,6 százalék körüli visszaesést hozhat a GDP-ben" – áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők hasonló prognózisában.

A rendkívül alacsony 2020-as bázisból fakadóan, és a gazdaság újraindulásával az év hátralevő része teljesen más képet mutathat majd, ami azt jelenti, hogy a 2020-as több mint 5 százalékos visszaesést idén és jövőre legalább ugyanilyen mértékű fellendülés követheti – vélik a Raiffeisen közgazdászai.

A piaci várakozások jelenleg jól lefedik az intézményi előrejelzéseket. A Magyar Nemzeti Bank idén 4-6, jövőre 5-6 százalék közötti növekedést vár, az Európai Bizottság legújabb, megemelt prognózisa szerint idén 5, jövőre 5,5 százalékos növekedést érhet el a magyar gazdaság. Ezek a számok még kedvezőbb kilátások, mint a kormány, a legújabb Konvergencia Programban szereplő prognózisai, miszerint a gazdasági kormányzat idén 4,3, jövőre 5,2 százalékos növekedéssel számol.

Mivel az első negyedévi adat meghaladja az előzetes várakozásokat, vélhetően újabb revíziók következnek az elemzői jóslatokban.

A teljes kép megismerésére még várni kell, a KSH a részletes adatokat június 1-jén közli.