Negatív meglepetésként kommentálták a harmadik negyedévi, éves alapon 6,1 százalékos növekedési adatot a piaci elemzők, akik többnyire 7 százalék körüli bővülést vártak. Az adatközlés fényében romlottak a 2021 egészére vetített kilátások is.

- Tekintettel az ipari leállásokra és így a negatív exporthatásra, valamint a Covid negyedik hullámának erőteljes terjedésére, az eddig vártnál némiképp gyengébb lehet a negyedik negyedév gazdasági teljesítménye is – mondta Virovácz Péter, az ING elemzője. Ugyanakkor a kormányzat jelentős költségvetési erőket mozgósított az utolsó negyedévre és a jövő év első negyedévére, ami részben képes lehet ellen tételezni a negatív hatásokat. -Mindent egybevetve, lefelé módosítjuk a növekedési prognózisunkat: idén 7,0, jövőre pedig 5,0 százalékos GDP-bővüléssel kalkulálunk – mondta az ING közgazdásza.

- A vártnál lényegesen gyengébb harmadik negyedéves növekedés hatására az idei növekedési előrejelzésünket meredeken, 8 százalékról 7 százalékra csökkentjük, míg a jövő évit 7 százalékról 6,4 százalékra, azonban a 2023-as előrejelzést 4,4 százalékról 4,5 százalékra emeljük – értékelt Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. Várakozása szerint a következő negyedévekben az ipari termelés várható stabilizálódása, új kapacitások üzembe helyezése mellett a fogyasztás adhat lendületet a növekedésnek. A növekedést ugyanakkor lassíthatja a járvány negyedik hullámának felfutása, a meglóduló infláció, esetleges leállások az energiaárak robbanása által érintett egyes szektorokban.

További lassulással számol Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője is. Ezzel együtt a szolgáltatások területén a tavaly negyedik negyedéves alacsony bázis és az azóta bekövetkezett részleges helyreállás, valamint az állami költekezés hajthatja a növekedést.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője elmondta, hogy a KSH korrigálta a korábbi negyedéves GDP-adatokat, ami negatívan érinti az idei GDP-t. - Ráadásul az ellátási láncok problémái most is jelen vannak, továbbá a járvány agresszív terjedése szintén bizonytalanságot okoz. Emiatt a negyedik negyedéves GDP-növekedés visszafogott lehet, különösen azért, mert a lefelé mutató kockázatok vannak túlsúlyban. Az év egészében 6,5-6,8 százalékos többlet várható éves szinten – tette hozzá.

Varga Mihály pénzügyminiszter egyébként kedden megerősítette, hogy a kormány 6,8 százalékos növekedést vár 2121-ben a harmadik negyedévi adatok ismeretében.