Magyarország egyre jobban teljesít, a gazdaság erőteljes fejlődésének köszönhetően eredményes év lett 2018. A kedvező folyamatok a jövőben is fennmaradnak, így stabil költségvetés mellett folytatódhat a gazdaság dinamikus bővülése - írta a PM közleményében.

Az aktuális makrogazdasági és költségvetési előrejelzés szerint, miután a harmadik negyedévben soha nem látott mértékű, az uniós átlag két- és félszeresét meghaladó, 5,2 százalékos volt a gazdaság bővülése, az év egészére a korábbi 4,3 százalék helyett már 4,6 százalékos növekedést vár a kormány.

Minden nagyon jó

Ehhez számos tényező együttesen járul hozzá, kiemelten a hatéves adó- és bérmegállapodás hatásaként a kétszámjegyű béremelkedés, a történelmi mértékű foglalkoztatottság, ezek eredményeként pedig az emelkedő fogyasztás, ami hozzávetőlegesen a felét adta a GDP növekedésének az elmúlt negyedévekben - áll a közleményben.

A gazdasági növekedés széles bázison nyugszik, minden szektor hozzájárul annak kedvező teljesítményéhez. Ennek egyik fő hajtóereje a beruházások bővülése, ami döntően a kormány otthonteremtési programjának, a hatékony uniós forrásfelhasználásnak, a hazai költségvetésből megvalósuló közérdekű beruházásoknak, valamint a nagyvállalati beruházásoknak köszönhető.

Minden nagyon jó lesz

A bővülés fenntarthatóságát jelzik a PM szerint a belső és külső egyensúlyi mutatók, a költségvetés stabil helyzete, illetve hogy az ország fizetési mérlege és finanszírozási képessége egyaránt pozitív.

Az államháztartási hiány az idei várható 1,9-2,1 százalék után is folyamatosan csökkenve a kormányzati ciklus végére elérheti a fél százalékot. Ehhez elsősorban a folytatódó adócsökkentések mellett növekvő adóbevételek járulnak hozzá, a többletforrások pedig a kormány gazdaság és társadalompolitikai céljainak - különös tekintettel a családokat támogató intézkedéseknek - hatékonyabb megvalósulását teszik lehetővé. Ezzel párhuzamosan valósul meg a GDP arányos államadósság további csökkenése, a tavalyi 73,3 százalékról 2022-re 60 százalék alatti szintre.

Az előrejelzés alapján az infláció, amely az első tizenegy hónapban 2,9 százalék volt, az idén és az azt követő években is három százalék alatt marad - véli a minisztérium.

A külső egyensúlyi folyamatok 2018-ban összességében az előzetesen vártnak megfelelően alakulnak: a külkereskedelmi mérleg pozitív, a kamatkiadások csökkennek, az ország finanszírozási képessége pedig továbbra is kedvező - áll a Pénzügyminisztérium közleményében.