Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Masszív növekedéssel zárta az első negyedévet a magyar gazdaság. A GDP éves szinten 8,2 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint - közölte a részletes számokat a KSH szerdán, amelyek megegyeznek az első becslésben szereplő eredményekkel. 

A GDP termelési oldalán a korábbi makroadatoknak megfelelően az ipar volt a növekedés egyik motorja, az ágazat 4,9 százalékos bővülést ért el. A feldolgozóipar 4,6 százalékos többlettel zárt, főként a legnagyobb mértékben a fémfeldolgozási termék-, illetve az élelmiszergyártás felfutása miatt. Kirobbanó formát mutatott az építőipar, amelynek a hozzáadott értéke több mint 18 százalékkal nőtt. Szintén kiugró teljesítnényt nyújtottak a szolgáltatások. Kivétel viszont a mezőgazdaság, amelynek teljesítménye közel 4 százalékkal esett vissza. A 8,2 százalékos növekedésből az ipar 1,2 százalékponttal, az építőipar 0,6 százalékponttal részesedett, a szolgáltatások pedig több mint 5 százalékpontot tettek hozzá, ez is mutatja utóbbiak óriási bővülését. 

A felhasználási oldalon a következő volt a helyzet: 

 

  • A lakossági fogyasztást is magában foglaló végső fogyasztás 7,7 százalékponttal vett részt a 8,2 százalékos növekedésben. 
  • A beruházásokat is tartalmazó bruttó felhalmozás 3 százalékponttal. 
  • Ugyanakkor az export visszahúzta a teljesítményt, mégpedig 2,6 százalékponttal.