A magyar gazdaság az elemzői konszenzust lényegesen meghaladó, 17,9 százalékos éves összevetésű növekedést produkált a második negyedévben - emlékeztet a Morgan Stanley, amelynek elemzői korábban 16 százalékos növekedést jósoltak.

Az elemzők a vártnál erőteljesebb második negyedévi GDP-bővülés és a továbbra is kedvező növekedési kilátások alapján 7 százalékra - vagyis jóval a 6,1 százalékos GDP-növekedést valószínűsítő konszenzusos várakozás fölé - emelték a magyar gazdaság idei egész éves növekedésére szóló előrejelzésüket. Ez a Magyar Nemzeti Bank prognózisát is jelentősen meghaladja, az MNB ugyanis jelenleg 6,2 százalékos idei egész éves növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

A Morgan Stanley előrejelzése ugyanakkor 2022-re már mérsékeltebb, 3,6 százalékos éves magyar GDP-növekedést valószínűsít, elsősorban éppen a magasabb idei bázis miatt, de azért is, mert a magyar gazdaság növekedése közelít a koronavírus-járvány előtti hosszabb távú pályákhoz, és ez is várhatóan a kilábalás ütemének lassulását okozza jövőre. A tizenkét havi magyarországi infláció 5 százalékon tetőzhet novemberben.

Ennek figyelembevételével további monetáris szigorítást várnak az MNB részéről a következő hónapokban, és jelenlegi előrejelzésük az, hogy a magyar jegybank alapkamata 2,10 százalékon tetőzik a mostani szigorítási ciklusban.

A magyar gazdaságban más nagy londoni házak is erőteljes idei éves növekedéssel számolnak legfrissebb előrejelzéseikben, ám a Morgan Stanley pénteken ismertetett, felülvizsgált prognózisa eddig a legderűlátóbb. A Standard & Poor's a minap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű államadósság-kötelezettségeinek "BBB/A-2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, és a döntéshez fűzött indoklásában közölte: 6,1 százalékot elérő idei egész éves reálnövekedésre számít a magyar gazdaságban, feltételezve, hogy a koronavírus-fertőzések száma nem kezd ismét gyorsan emelkedni. A magyar hazai össztermék értéke már az idén ismét elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet.

A Fitch Ratings nemrégiben ugyancsak megerősítette Magyarország devizában fennálló hosszú lejáratú államadósság-kötelezettségeinek "BBB" szintű, stabil kilátású osztályzatát, és ennek indoklásában közölte: várakozása szerint a magyar GDP-érték az idén 6,5 százalékkal, 2022-2023-ban évi átlagban 4,8 százalékkal növekszik reálértéken számolva.