Látványos ábrát tett hétfőn közzé Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán.

A Pénzügyminisztérium által készített heti gazdasági index (hgi) alapján 2020 második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye - írta a miniszter. Szavai szerint ez az ábra azt is jelzi, hogy a magyar gazdaság megkezdte a visszakapaszkodást.

A grafikon alapján a mélypontot az április jelentette, amikor 18 százalék körül lehetett a év/év alapon számított mínusz, majd ez májusban mínusz 10 százalék, júniusban pedig mínusz 4 százalék környékre javulhatott.

A mutatót a PM munkatársai heti rendszerességgel készítik el, a gyorsabb helyzetértékelés érdekében. A hgi-ben a villamosenergia-felhasználás, a légszennyezés, a légi és közúti forgalom, valamint a Google-keresések és a mobilitási mutatók mellett olyan speciálisan magyar adatokat is monitorozni tudnak, mint az online pénztárgépek számai - mondta korábban Gion Gábor, a PM pénzügyekért felelős államtitkára a Világgazdaságnak.

Néhány napja, a június inflációs jelentésből az derült ki, hogy az MNB 7 százalékos GDP-zuhanással kalkulált az idei második negyedévre. A jegybanki stáb ugyanis a rendelkezésre álló magas frekvenciájú adatok segítségével folyamatosan monitorozza a gazdaság teljesítményének alakulását, a gazdasági aktivitási monitort 14 indikátorból állították össze. Eszerint a magyar gazdaság teljesítménye márciusban 4 százalékkal csökkenhetett. A bevezetett korlátozások gazdasági hatása már a második negyedévben realizálódott. Áprilisban összességében 13-20 százalékkal, míg a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján májusban 3-13 százalékkal mérséklődhetett a gazdasági aktivitás az előző év azonos időszakához képest. Így jöhetett ki a negyedévre a 7 százalékos mínusz.