A magyar GDP az ezredforduló óta nem látott mértékben, vagyis csaknem két évtizedes rekordot jelentő 5,3 százalékkal növekedett 2019 első negyedévében éves bázison számítva. Mindez minden idők második legmagasabb év/év növekedési adata - kommentálta a friss GDP-adatokat Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető elemzője.

Az adat egyrészt felülmúlta a piaci várakozásokat (amelyeket főleg a külföldi elemzők gyenge előrejelzései húztak lefelé), másrészt pedig gyorsulást jelent 2018 végéhez képest. Pár hónappal ezelőtt ez az adat szenzáció lett volna, ám látva a január-márciusi ipari, kiskereskedelmi és építőipari adatokat, a gazdasági gyorsulás várható volt.

Ám az elemző a száguldó építőipar, az ipar jelentős termelésnövekedése és a továbbra is két számjegyű béremelkedés mellett ennél is magasabb növekedési ütemre számított. Összességében a magyar gazdaság továbbra is jól teljesít és várhatóan ezzel a teljesítménnyel újra az EU-országok élvonalába tartozik. A mai erős adat ellenére Virovácz úgy véli, hogy a magyar GDP-növekedés 2019 egészében veszíthet a 2018-as lendületéből - a kapacitáskorlátok, a külső kereslet visszafogott alakulása és a magas bázis miatt. Összességében idénre 4,3 százalékos ütemre számít, mivel a következő negyedévekben vélhetően mérséklődik a dinamika.

A következő negyedévekben az egyre magasabb bázis miatt fokozatos lassulás jöhet, de idén a GDP növekedése így is elérheti a 4,7 százalékot, míg jövőre 3,7 százalék következhet - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője. A két számjegyű bérnövekedés és a családi akcióterv hatására a fogyasztás tartós oszlopa marad a növekedésnek, még ha enyhén lassulhat is. A beruházási boom folytatódhat sok területen. Mivel eddig az uniós ciklus forrásainak egyharmadát sikerült csak lehívni, e projektek megvalósulása a következő években várható. Eközben a következő években várható a tisztán állami beruházások felfutása is.

Az új exportkapacitások ellensúlyozhatják a gyenge külső keresletet, a külkereskedelmi többlet pedig - a némileg lassuló belső kereslet mellett - a következő években ismét növekedésnek indulhat, így pozitívan járulhat hozzá a GDP növekedéséhez. Az első negyedévben az eddig megjelent adatok alapján a magyar GDP-ütem jóval megelőzte a régiós növekedést, a román GDP 5, a szlovák 3,7, míg a cseh 2,5 százalékkal bővült.

Varga Mihály már a kockázatokra is gondol

A lendületes növekedés az év egészében fennmaradhat- állapította meg a Varga Mihály pénzügyminiszter. A foglalkoztatottak száma ma már csaknem 4,5 millió, miközben a 3,6 százalékos munkanélküliség a legalacsonyabb a rendszerváltás óta. A magas bérnövekedés pedig érdemben járul hozzá a lakossági fogyasztás emelkedéséhez, a szolgáltatói szektor erősödéséhez. A vállalatok is egyre több beruházást valósítanak meg. A kormány célja, hogy a magyar gazdaság növekedése továbbra is fenntartható pályán, az uniós átlagot meghaladó mértékű maradjon - tette hozzá a tárcavezető. Az esetleges jövőbeli külső kockázatokra tekintettel a költségvetési tervezés középpontjában - a családok támogatása mellett - a gazdaságvédelmi intézkedések állnak - fogalmazott a PM első embere.

Az első negyedév után lassulhat a GDP-tempó, többek közt az építőipar várható lassulása miatt. Kérdés a mezőgazdaság teljesítménye is. Az ipari oldalon jól indult az év, de azt még nem tudni, hogy a világgazdaságban hogyan alakul a helyzet - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. A prognoszta szerint a mostani kilátások alapján az év hátralévő részében lassulhat a magyar gazdaság, összességében az idén 4-4,5 százalékos növekedésre lehet képes.

Felhasználói oldalon valószínűsíthetően továbbra is erős maradt a lakossági fogyasztás és beruházások teljesítménye. Mindemellett jól teljesíthetett az ipari export is, ami így kifejezetten immunisnak tűnik a külső piacok lassulására - tette hozzá Nyeste Orsolya, az Erste Bank Zrt. szenior makrogazdasági elemzője.

Idén a növekedés egyik legfontosabb hajtóerejét a lakossági fogyasztás jelenti majd: a feszes munkaerőpiac, a folytatódó bérkiáramlás, a magas szinten lévő fogyasztói bizalom nem igazán sugallják a fogyasztás lassulását. A beruházások dinamikája lassulhat ugyan, azonban összességében továbbra is magas maradhat, az év egészében 8-12 százalék között lehet. Az elemző szerint összességében idén a 2018-as 4,9 százalékhoz képest lassulhat ugyan a GDP-dinamika, de továbbra is erős maradhat. A jelenlegi 3,8 százalék növekedési előrejelzését az első negyedév részletes bontásának ismeretében valószínűleg felfelé korrigálja, kicsivel 4 százalék fölé.