Az elmúlt három hónapban mintegy 60 százalékát dolgozta le áprilisi esésének az index - közölte a kutatócég. Augusztusban viszont a várakozások kissé romlottak, a júliusi -26,9-es értéket -29,6 követte.

Ez kedvezőbb a júniusi -32,8-nél, de sokkal rosszabb válság előtti, márciusi -12,1-nél. Az adatfelvétel áprilistól-júliusig kényszerűségből online módon történt, de augusztusban már vissza lehetett állni a személyes interjúkra.

QP | Quality Placement

A lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye júliusra az áprilisi esés kétharmadát dolgozta le, majd augusztusban a júliusi emelkedéssel közel azonos mértékben romlott.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése viszont augusztusban is jelentősen javult, négy hónap alatt áprilisi esésének 70 százalékát dolgozta le. Az áprilisban legnagyobb mértékben zuhanó, a várható munkanélküliségre vonatkozó várakozások három hónapos javulás után augusztusban, igaz csak hibahatáron belül, de újra romlottak.

Négy hónap alatt az áprilisi esésnek csak 54 százalékát sikerült ellensúlyozniuk. Míg áprilisban a sokkhatás legkevésbé az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességet érintette, ráadásul május-júliusban a mutató a márciusi szintje fölé emelkedett, augusztusban jelentősen csökkent az értéke.

Az inflációs várakozások viszont enyhültek. Ugyanakkor a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenre vonatkozó vásárlási feltételeit az előző hónaphoz képest érdemben romlónak, míg a következő egy évre vonatkozóan némileg javulónak, bár továbbra is kedvezőtlennek érzékelte.