Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fogyasztói árindex alapján az áram súlya a kiadásokból 1,71 százalék, míg a vezetékes gázé 1,873 százalék (összesen 3,583 százalék).

A fogyasztói és a korrigált harmonizált árindex különbsége azt jelenti, hogy a háztartási energia kiadások mintegy 55 százalékkal nőhettek augusztusban (a súlyozás alapján így lesz a 15,6 százalékból 17,6 százalék) - számolta ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Ennyibe kerül az áram és a gáz a háztartásoknak

A legutolsó KSH-adat a háztartások kiadásaira 2020-as, ez alapján akkor 22 928 milliárd forintot költött a lakosság. A GKI becslése szerint 2022-ben 30 ezer milliárd forintot költhetnek a háztartások, ami azt jelenti, hogy áramra és vezetékes gázra egy átlagos háztartás 281 ezer forintot fordított volna, ha nem változott volna az ár.

A becsült áremelkedéssel ez azt jelenti, hogy az éves kiadás 436 ezer forintra nő. A növekedés kisebb része valósul meg idén (az éves átlag így 333 ezer forintra nő), a nagyobb rész jövőre jut, amikor a teljes összeget (évi 436 ezer forintot) ki kell fizetni.

Ennyit keres az áremelésen az állam

Összességében a havi rezsi átlagosan 13 ezer forinttal nő háztartásonként. Mivel a háztartások megpróbálják mérsékelni az energiafelhasználást, a tényleges többlet költség kisebb lesz - írták a kutatók.

E becslések alapján a rezsicsökkentés csökkentése évi 636 milliárd forinttal emeli a szolgáltatók árbevételét (és ennyivel csökkenti a lakosság elkölthető jövedelmét).

Az árbevétel 21 százaléka áfa-bevételként a költségvetésbe kerül. Ez azt jelenti, hogy a büdzsé az áram- a gázáremelés hatására 135 milliárd forint többletbevételhez jut évente. Ez alapot adhat az intézkedések következtében leginkább rászorulók támogatására is - vélik a GKI kutatói.