Februárban a lakosság pénzügyi helyzetét és megtakarítási lehetőségét rosszabbnak, a munkanélküliséget és a magyar gazdaság helyzetét viszont jobbnak látta, mint januárban. A fogyasztók tehát saját pénzügyi helyzetüket az előző hónaphoz képest romlónak tartották - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből.

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése viszont január után februárban is javult. Áprilisban a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött, a nyári javulást ősztől a félelem újabb terjedése követte. Ez februárban örvendetes módon csökkent, de így is csak jóval az átlag alatti mértékben mérséklődött áprilisi megugrásához képest.

A lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességét januárban jelentősen javulónak érezte, ez azonban most februárban az őszre jellemző szint alá esett. Erősödtek az inflációs várakozások, bár nem érték el a decemberi szintet. Erősen romlónak érezte a lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét.

A GKI megjegyzi, hogy az adatfelvétel módszerét 2021. januártól ismét változtatnia kellett, a személyes interjúk helyett újra online felmérésre kellett átállni.