Az EU támogatásával végzett felmérés szerint április óta az üzleti várakozások mintegy 8, a fogyasztóiak viszont több mint 20 ponttal estek, de júliusban a cégek és a lakosság pesszimizmusa hasonló mértékben erősödött. (A lakossági felmérésre még a rezsiemelés bejelentése előtt került sor.) A cégek áremelési törekvése összességében nem változott, a magyar gazdaság helyzetének megítélése tovább romlott - összegezték a helyzete a GKI kutatói.

A cégek szerint egyelőre nem romlott a helyzet

Az üzleti bizalmi index júliusi csökkenése kizárólag az ipari várakozások érezhető romlásának következménye. A többi ágazat várakozása ugyanis júniushoz képest javult, bár egyiké sem érte el a májusi szintet.

Az ipari bizalmi index júliusban a tavaly áprilisi szintre esett. Az építőipari termelők hangulata – kéthónapos romlás után – júliusban pozitívan korrigált. A kereskedelmi bizalmi index ugyan kissé emelkedett júniushoz képest, de így sem sokkal magasabb a Covid-járvány idején tapasztaltnál. A szolgáltató vállalkozások körében az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése egyaránt javult, az előző negyedévi forgalomé viszont romlott.

Júliusban megállt az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandóságának április óta tartó enyhe romlása, az építőipar kivételével minden ágazatban több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég. A vállalatok tevékenységének bővítését továbbra is főleg a munkaerőhiány akadályozza. Ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme április óta erősödik, bár egyre kisebb mértékben.

Újabb áremelések jöhetnek

A cégek áremelési törekvése júliusban összességében nem változott, nagyobb felük kifejezetten áremelésre készül, kivéve a szolgáltatókat. Az árak növelését főleg a kereskedelmi és az építőipari cégek tervezik, utóbbiaknál ez a törekvés júliusban felerősödött.

A fogyasztók inflációs várakozása több hónapos erősödés után kissé gyengült.

A háború és a megszorítás elveszi a fogyasztási kedvet

A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is hónapról hónapra egyre drámaibbnak látják. Ehhez a pénzügyi mutatók alakulása és a kormányzat egyensúlyjavító lépései is hozzájárulhattak a kutatók szerint.

A GKI fogyasztói bizalmi index a május-júniusi jelentős romlást követően júliusban ennél kisebb mértékben hanyatlott tovább, s az elmúlt három év minimumára csökkent - azaz ilyen mélyen legutóbb a koronavírus-járvány 2020 tavaszi kitörésekor járt.

A lakosság három hónapja egyre rosszabbnak érzi saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási lehetőségét, valamint a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. adataiból.


Mutatók az utóbbi fél évben (százalékpont)
HónapÜzleti bizalomFogyasztói bizalomKonjunktúra
2022. február5,3-17,0-0,5
2022. március2,4-28,0-5,5
április10,5-20,02,6
május6,9-29,5-2,6
június3,7-39,4-7,5
július2,0-41,7-9,4
Forrás: GKI Gazdaságkutató Zrt.