Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzleti szférában júniusban az ipari és építőipari várakozások romlottak, a kereskedelmiek javultak, a szolgáltató cégeké nem változott. A kereskedelem kivételével minden ágazatban kissé több az összességében optimista, mint a pesszimista cég. A legoptimistábbak az építőipari és az ipari vállalkozások - írja friss felmérésében a GKI.

Az ipari bizalmi index júniusi csökkenését a gyengébb termelési várakozások okozták. A rendelésállomány - ezen belül az exportrendelések - valamint az elmúlt időszaki termelés megítélése javult, a készleteké stagnált. Az építőipari cégek kilátásai áprilisban nagyot javultak, azóta lényegében stagnálás érezhető - az ágazati bizalmi index májusban hibahatáron belül nőtt, júniusban pedig hasonló mértékben csökkent. Júniusban a magasépítő cégek kilátásai valamelyest romlottak, a mélyépítőké alig változtak.

Lényegesen kedvezőbb lett az előző háromhavi termelés, de kissé rosszabb a rendelésállomány értékelése. A kereskedelmi bizalmi index az áprilisi jelentős és a májusi kismértékű növekedését követően júniusban lassulva emelkedett tovább. Az eladási pozíció megítélése enyhén javult, a rendeléseké és a készleteké kissé rosszabb lett. A szolgáltatói bizalmi index júniusban nem változott. Az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése javult, a forgalmi várakozások romlottak.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága az áprilisi látványos javulás után összességében nem változott, minimálisan visszafogottabb lett, de így is minden ágazatban több cég készült a létszám bővítésére, mint csökkentésére. Júniusban főleg a kereskedelmi és szolgáltató cégek foglalkoztatási elképzelése lett halványabb, ezt megelőzően is ezek a cégek voltak a legóvatosabbak. A lakosság munkanélküliségtől való félelme négy hónapos javulás után júniusban ismét erősödött.

Az áremelési törekvés a kereskedelem kivételével minden ágazatban erősödött. Azonban így is a kereskedelemben a legerősebb az áremelési szándék, e cégek többsége áremelésre készül. Ugyanakkor a májusi jelentős növekedés után júniusban csökkent a fogyasztók inflációs várakozása. A magyar gazdaság jövőjének megítélése májushoz hasonlóan a kereskedelem kivételével minden ágazatban érezhetően kedvezőbb lett, főleg a szolgáltató cégeknél. A lakosság véleménye is érezhetően javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban immár negyedik hónapja növekedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének, megtakarítási képességének alakulását, valamint a nagyértékű fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is javulónak érzékelte.