A GKI által - az EU támogatásával - végzett felmérés szerint az üzleti bizalmi index hét hónapja szinte folyamatosan mérséklődik, s jelenleg 2017 eleji szintjén van. A fogyasztói bizalmi index az elmúlt hónapokban volt már kedvezőtlenebb is, itt a 2018 tavaszi, választás környéki időszakhoz képest szembeszökő a romlás. Mindezzel együtt a magyar gazdaságra még mindig az optimizmus a jellemző.

Az üzleti szférán belül 2019. júliusban az építőipar kivételével minden ágazatban csökkent a derűlátás. Az ipari bizalmi index júliusban már 2017. márciusi szintjére esett, erre az évre a szinte folyamatos romlás a jellemző.

Az építőipari bizalmi index júliusban nem változott. Az egyébként optimistább, de az elmúlt hónapokban ebből sokat vesztő mélyépítő cégek most kissé derűlátóbbá, míg a magasépítők borúlátóbbá váltak.

A kereskedelmi index a júniusi stagnálás után csökkent, s ezzel az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel.

A szolgáltatói index júliusban némileg tovább csökkent. Egyaránt rosszabb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszak (várható) forgalmának megítélése.

A foglalkoztatási szándék júliusban kisebb-nagyobb mértékben minden ágazatban javult, igaz összességében kétéves mélypontjához képest. A legambiciózusabbak az építőipari cégek. Ugyanakkor a lakosság munkanélküliségtől való félelme a júniusi csökkenés után kissé emelkedett.

Az áremelési törekvés minden ágazatban valamivel visszafogottabb lett júniushoz képest, s kissé tovább csökkent a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság helyzetének megítélése összességében nem változott, ezen belül az iparban a júniusi nagy romlást követően, annál jelentősebb mértékben javult, miközben különösen a kereskedelemben és a szolgáltató szférában érezhetően romlott. Kedvezőtlenebb lett a lakosság véleménye is.

A GKI fogyasztói bizalmi index júliusban a júniusi növekedéshez hasonló mértékben csökkent. A lakosság saját pénzügyi helyzetét, megtakarítási képességét és a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek megvásárlásának lehetőségét egyaránt rosszabbnak látta, mint júniusban.

Konjunktúramutatók 2019-ben (pont)
HónapÜzleti bizalomFogyasztói bizalomKonjunktúra
Január13,9-12,17,1
Február12,9-11,16,7
Március12,1-10,76,2
Április7,1-8,92,9
Május9,4-10,44,3
Június5,7-7,02,4
Július4,3-10,10,6
Forrás: GKI