"Az eredmény rámutat, mennyire létfontosságú a jó kormányzás, illetve a lakosság és az állami intézmények közötti bizalom kiépítése. A közhatalmi szerveknek javítaniuk kell stratégiai kommunikációjukat, és mindent meg kell tenniük, hogy javítsák a beléjük vetett bizalmat" - foglalta össze a jelentés lényegét az egyik szerző, Miroslawa Sawiris, a Gobsec kutatója. A felmérésből az látszik, hogy az emberek minél jobban bíznak az államban, annál könnyebben elfogadják, hogy egy oltás jó nekik.

A régió lakosságának mindössze 37 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát a koronavírus ellen. Ugyanakkor ez az arány 53 százalékra nő azok között, akik bíznak a közintézményekben.

Magyarországon az állami szervekben bízó emberek 52 százaléka véli úgy, hogy beoltatja magát koronavírus ellen, míg csak 45 százalék tenné meg ezt a teljes lakosságon belül. Érdekesség, hogy Romániában előbbi csoport 67, a teljes populáció 45 százaléka adatná be a vakcinát. Régiós szinten mindenhol igaz, hogy a leginkább az idősek (65 évnél öregebbek) és a 18-24 évesek oltatják be magukat.

A jelentés szintén vizsgálja azt is, hogyan gondolkodnak az emberek az EU és Kína szerepéről, megoldásairól a járványhelyzetben. Magyarországon például 38 százalék véli úgy, hogy az unió kezelte jobban a járványt, míg Kínát látja hatékonyabbnak a lakosság 32 százaléka. Szlovákiában ugyanez az arány 40 és 35 százalék például az EU javára.

Magyarországon egyébként egy másik közvélemény-kutatás szerint az emberek alig harmada oltatná be magát.