A kutatás eredménye szerint a torzító tényezők kiigazítása után a glükózamin rendszeres fogyasztása az összhalálozás 27 százalékos és a szív- és érrendszeri okok miatti halálozások 58 százalékos csökkenésével mutatott összefüggést -  írja a Koronavírus vakcináció oldalon Dobson Szabolcs.

Ezek az adatok megerősítik az állatkísérletek eredményeit, amelyek kimutatták a glükózamin védőhatását a rák és a szív- és érrendszeri betegségek ellen az úgynevezett O-GlcNAcilációs útvonal módosítása révén.

Az O-GlcNAciláció zavarai szerepet játszanak a cukorbetegségben, az elhízásban és a rákos megbetegedésekben, amelyek mindegyikét krónikus alacsony fokú gyulladás jellemz. Ennek csökkentésével a glükózamin kedvező hatással lehet a kopásos ízületi betegség tüneteire, kimenetelére és az egyidejű krónikus kórképekre, így a glükózaminról kiderülhet esetleg, hogy hasznos lehet lehet a kopásos ízületi betegség kezelésében metabolikus szindrómában, cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegeknél - olvasható a posztban.

Ennek bizonyításához azonban klinikai vizsgálati adatok szükségesek.

A kutatásról itt olvashat további részleteket.