Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Orbán-kormány a koronavírus okozta veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tette magának, hogy rendelettel különleges gazdasági övezeteket hozzon létre. Az erről szóló kormányrendelet április közepén jelent meg a Magyar Közlönyben. Ez azt jelenti, hogy a területek kikerülnek a helyi önkormányzat fennhatósága alól, még a helyi adót is a megyei közgyűlés állapítja meg és osztja szét. Az első ilyen különleges gazdasági övezet az ellenzéki vezetésű Gödön a Samsung-gyár lett.

Ezzel viszont a kormány Göd területének gyakorlatilag 20 százalékát is elvette a várostól, megakadályozva azt, hogy a város vezetése és a városlakók az érdekeiket érvényesíthessék egy nagy kockázatú, vegyi anyagokkal dolgozó üzem megépítése és működtetése kapcsán - hívta fel a figyelmet a Momentum a döntéssel kapcsolatban.

Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a gödi helyzettel kapcsolatban 2020. április 22-én írásbeli kérdésekkel fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez. A következőkre lett volna kíváncsi:

  • 1. Miért lépte át a szükségesség/arányosság törvényi feltételeit a kormány és nyilvánította különleges gazdasági övezetté Gödöt?
  • 2. Fairnek tartja-e, hogy Göd városa elesik az iparűzési adó bevételtől, miközben a gyár környezeti kockázatai a lakosokat terhelik?
  • 3. Milyen megfontolás vezette önöket? Csökkenteni fogja-e a megye az iparűzési adót a gyárra vonatkozóan?

A kérdésekre május 8-i keltezéssel Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a következő választ küldte:

A jelenlegi helyzetben kulcskérdés a munkahelyek megvédése és az elveszett munkahleyek pótlása. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha újabb és újabb beruházások jönnek létre. Ennek érdekében határozott a kormány egy új beruházás-ösztönzési rendszer indításáról és ezért döntött a különleges gazdasaági övezetek létrehozásának lehetőségéről.

Ez az első

Az államtitkár továbbá megjegyzi, hogy "az első ilyen különleges övezet Göd városánál jött létre, ahol a vliág egyik legnagyobb elektromos akkumulátorgyára épül." Magyar Levente szerint a kormány az eddig létrejött 1600 munkahleyen felül további 2700 új munkahely létrehozásáról tárgyal.

A beruházás további fázisainak gördülékeny megvalósításához szükség volt a különleges gazdasági övezetté nyilvánításra

- olvasható a válaszlevélben.

A helyzet komolyságára való tekintettel

Szijjártó Péter külügyminiszter korábban a Blikknek a döntést azzal indokolta, hogy "itt nyilvánvalóan egy sokkal megfontoltabb, sokkal szélesebb személyi kört bevonó tárgyalássorozatra van szükség, mintegy nem túl nagy településre bízni ezt. De semmi bajom nincs velük, folyamatosan egyeztetünk velük is." Hangsúlyozta továbbá, ha megvalósul a beruházás, akkor abból nagyot fog profitálni Göd és az egész térség.

Korábbi híradásokból az is kiderült, hogy a magyar állam több mint 40 milliárd forinttal támogatja a Samsung-gyár infrastruktúrájának kiépítését, amelybe többek között útépítés és vízközmű-fejlesztés tartozik. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter korábban azt mondta az MTI szerint a gyárbővítésről, hogy "400-500 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amely az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon. 1600 embernek ad munkát a gödi gyár, és további 2700 embert vesznek majd fel. Ebben a helyzetben az a cél, hogy a fejlesztés mielőbb megvalósulhasson."