A Korrupció Elleni Államok Csoportja (GRECO) legújabb felülvizsgálatának eredményeiről szóló, most nyilvánosságra hozott jelentés alapján az állapítja meg, hogy az ajánlások közül továbbra is csak ötről mondható el, hogy megfelelő módon teljesítették a 18-ból.

Négy továbbit részlegesen végrehajtott ugyan a magyar kormány, de nem teljesültek maradéktalanul, kilenc esetében pedig semmiféle előrelépés sem történt. Így a szervezet szerint összességében továbbra sem kielégítő az ajánlásoknak való megfelelés - írja a hvg.hu.

A parlamenti képviselőkre vonatkozóan öt javaslatot tett a GRECO, amelyek terén nem történt előrelépés. Ezek között szerepelt például:

  • nagyobb átláthatóság és konzultációs lehetőség biztosítása a jogalkotási folyamatban,
  • megfelelő lobbitörvény, amely gátat szabna a lobbisták túl nagy befolyásának,
  • magatartási kódex kidolgozása az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen,
  • vagyonnyilatkozati rendszer megreformálása és egységesítése,
  • mentelmi jog felülvizsgálata, miután az túl széleskörű.

Az országgyűlési képviselőkkel kapcsolatban a GRECO egy, megfelelő és arányos szankciókat is tartalmazó felügyeleti rendszer létrehozását is javasolja a már meglévő és a jövőben meghozandó magatartási és összeférhetetlenségi szabályoknak, vagyonbevallásoknak.

A bírákra vonatkozó ajánlások közül három teljesülésére vár továbbra is a szervezet, különösen az Országos Bírósági Hivatal elnökének, Handó Tündének a hatáskörére vonatkozóra, azon belül is a bírói kinevezésekre és a mandátumok meghosszabbítására való befolyására.

Az ügyészekkel, ügyészséggel kapcsolatban a GRECO szerint ugyan a fegyelmi eljárások terén életbe lépett módosítás a jó irányba tett lépés, de ez sem volt elegendő ahhoz, hogy a vonatkozó javaslatot teljesültnek minősítse. A jelentés szerint, hogy nem volt előrelépés sem a legfőbb ügyész mandátumának meghosszabbítása, sem az ügyészek túl szélesnek ítélt mentelmi jogkörének ügyében.

A korrupcióellenes szervezet mindezek fényében 2021. szeptember 30-ig adott határidőt a magyar kormánynak arra, hogy a még függőben lévő ajánlások teljesítéséről jelentést készítsen - írja a hvg.hu.