A többsége elutasítja, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, ez derül ki a Greenpeace Magyarország megrendelésére, a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research által készített reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A kormány augusztus 4-én hozott botrányos tűzifarendeletét ugyan "kozmetikázta" egy későbbi miniszteri utasítás, de valójában a kormányrendelet, amely lehetőséget ad erdeink pusztítására és kiárusítására, még mindig érvényben van. A Greenpeace ezért továbbra is az emberek akaratát semmibe vevő tűzifarendelet visszavonását követeli.

A magyarok többsége nem akarja, hogy tűzifává aprítsák értékes erdeinket - derül ki a friss felmérésből. A felmérés szerint a többség nem szeretné, hogy a kormány a fakitermelés könnyítésével kezelje az energia-veszélyhelyzetet, helyette az erdők védelmét, más megújuló energiaforrások használatát és energiahatékonysági lépéseket akarnak.

A válaszadók nem szeretnének egy elsivatagosodott, tönkretett országban élni. Azt akarják, hogy a döntéshozók szigorúan óvják erdeinket, az energiaválságot pedig ne tűzifával, hanem XXI. századi módszerekkel, nap-, szél, és geotermikus energiával, valamint az energiahatékonyság növelésével kezeljék - mondta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitás kampányának felelőse.

Vonják vissza a tűzifarendeletet

A zöldszervezet reprezentatív, 500 fős közvélemény-kutatása alapján egyértelmű, hogy a magyarok többsége elutasítja a tűzifarendeletet. A válaszadók közel kétharmada (63 százaléka) nem tartja elfogadhatónak a fakitermelés eddigi korlátozásainak eltörlését az energia-veszélyhelyzetre hivatkozva, és csupán minden ötödik ember (22 százalék) mondta azt, hogy szerinte ezzel az intézkedéssel kezelhetők lesznek a jelenlegi energiaellátási problémák. A megkérdezettek 15 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni.

A kormánynak az óriási kárt okozó kapkodás helyett inkább ezekre kellene, illetve kellett volna már korábban is az EU-s és a hazai forrásokat felhasználni − olyan energiaellátásra, amely hosszú távon is megoldást jelent.

Az erdők komplex rendszerek, amelyek élőlények ezreinek adnak otthont és mérséklik a klímaváltozás hatásait azáltal, hogy óriási mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, árnyékolnak, párásítanak, hűsítenek és nem mellesleg oxigént termelnek számunkra. Az emberek többsége már felismerte, hogy az erdők sokkal többet érnek, mint a belőlük kivehető tűzifa. Ideje, hogy a döntéshozók is így tegyenek, és ennek megfelelően cselekedjenek.

Vonják vissza a rendeletet

A Greenpeace Magyarország ezért továbbra is fenntartja a követelését, hogy azonnal vonják vissza az emberek akaratát és érdekeit semmibe vevő, pusztító kormányrendeletet, és védjék meg minden eszközzel hazánk természeti értékeit - írja a zöldszervezet.

Még lehetőség se legyen arra, hogy értékes erdőknek, tölgyeseknek, bükkösöknek, folyóparti ligeterdőknek essenek neki a veszélyhelyzetre hivatkozva − hiszen a tarvágást tiltó miniszteri utasítás nem vonatkozik magánerdőkre és a vízügy által kezelt erdőkre sem, és az továbbra sem írja felül a még mindig érvényben lévő, augusztus elején hozott kormányrendeletet - hívja fel a figyelmet a zöldszervezet.