Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszűnik a kötelező maszkhasználat 5,5 millió koronavírus ellen beoltott ember elérése esetén - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

Az 5,5 millió beoltottra vonatkozó célt néhány napon belül elérhető lehet, a koronavirus.gov.hu csütörtöki adatai szerint ugyanis eddig 5 445 544 fő kapott már oltást, 4 657 776-an pedig már a második dózison is túl vannak. A miniszter közölte azt is, hogy főszabályként belső terekben sem lesz szükség maszkot viselni és 5,5 millió beoltott esetén védettségi igazolvány sem kell a szállodákban, éttermekben, fürdőkben és a strandokra. Az egészségügy területén megmarad a maszkhasználat.

A kormány azt tervezi, hogy megtartják az augusztus 20-i ünnepeségeket és a tűzijátékot. Szerinte remélhetőleg lesz ok és lehetőség ünnepelni, mert a jelenleg ismert legfrissebb adatok szerint nincs olyan variánsa a koronavírusnak, amely ellen az oltás ne biztosítana magas szintű védelmet - mondta Gulyás az MTI beszámolója szerint.

Július 1-jétől az európai uniós zöld útlevél Magyarországon is hatályba lép. A zöld útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz igényelhető, elektronikusan pedig az ügyfélkapun keresztül - jelentette be a kancelláriaminiszter.

Jövő hétfőtől tájékoztató kampány indul, és valamennyi, a zöld kártyával kapcsolatos részletet ismertetnek majd. A kártya három okból állítható majd ki: a betegségen való átesettség, negatív PCR-teszt és védőoltás megléte esetén.

A közúti határátkelőhelyeken a normális rend a legtöbb helyen visszaállt, a belső schengeni határokon Szlovéniába, Szlovákiába, Ausztriába megszűnik a határellenőrzés. Románia, Horvátország és Szerbia esetében a korábbi szabályok szerint áll helyre a határellenőrzés, egészségügyi ellenőrzés már nem lesz, Ukrajna esetében pedig maradnak az eddigi szabályok. A védettségi igazolvány használatát fenntartják tömegrendezvények esetén, ilyenek a sportrendezvények, koncertek, fesztiválok és az éjszakai zenés szórakozóhelyek rendezvényei.