Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újraindítás első lépései a két és fél millió oltotthoz kötődtek, de ezek nem érdemi enyhítések, hiszen szigorítások is életbe léptek, például az üzletbe belépők korlátozása. Várhatóan 5-6 nap múlva már több mint 3 millió beoltott lesz Magyarországon, akkor lesznek új nyitási bejelentések - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón az Infostart beszámolója szerint

A kabinet azt reméli, hogy még ebben a hónapban 4 millió fölé tudják vinni az oltottak számát. Eddig 3 millió 950 ezren regisztráltak, ha ehhez még az egészségügyi dolgozókat is hozzáteszik, az már 4 millió 200 ezer ember.

Nem változtatnak a jelenlegi protokollon, továbbra is 12 hét szünetet tartanak az AstraZeneca két dózisának beadása között.

Zajlik a pedagógusok oltása Pfizer/BioNTech vakcinával, amelynek már az első dózisa 80 százalékos védettséget ad - mondta a kancellária vezetője. A kormány arra kéri a tanárokat, legyenek tekintettel a szülőkre, és április 19-re állhasson vissza az oktatás rendje. Az online oktatás is működőképes, a vártnál jobban sikerült működtetni, de az oktatás-nevelés hatékonyságát semmi nem tudja úgy segíteni, mint a személyes jelenlét.

A miniszter közölte: a bértámogatás április végéig jár az érintetteknek. 

A kormányinfón az is elhangzott, hogy a szabályokkal sikerült a tömeget mérsékelni, a négyzetméterszabállyal és a hosszabb nyitvatartással.

A védettségi igazolvánnyal járó jogosultságokról még nem döntöttek, erre akkor kerül sor, ha majd több beoltott lesz, de például az egyik ilyen jogosultság lehet, hogy eltörlik a karanténkötelezettséget. Egy kérdésre Gulyás azt válaszolta, hogy egyértelműen túl vagyunk a harmadik hullám csúcsán. Még mindig úgy gondolja, hogy a jelenlegi oltási tempó mellett április végéig teraszokra ki lehet majd ülni - írta a hvg.hu.

A sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni, így a foci-Eb meccsein is. A miniszter szerint ugyanakkor júniusra már mindenkit be fognak oltani, aki regisztrált.

A 16-18 évesek oltásával kapcsolatban pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos dönt majd.

Magyarországon a statisztika része volt olyan elhunyt is, aki közlekedési balesetben hunyt el, és utána mutatták ki a szervezetében a koronavírust - magyarázta a miniszter a magas halálozási statisztikákat. Az országok különböző szempontok szerint jelentik a koronavírus-halálozást, Magyarország mindenkit jelent, mások más szempontokat vesznek figyelembe, például nem jelenti azokat, akik daganatos betegségben hunytak el. Gulyás szerint a korábbi évek halálozási adataival kell összevetni a jelenlegi számokat, hazánk pedig így igenis jól vizsgázik.