A kabinet azt javasolja mindenkinek, hogy csak akkor utazzanak külföldre, ha már mindkét oltást megkapta.

A magyar kormány továbbra sem akar általános, kötelező koronavírus elleni oltást bevezetni, de meg kell vizsgálni, hogy bizonyos helyeken és munkakörökben erre van-e lehetőség - ilyen például az egészségügy.

A járvány negyedik hulláma attól függően lesz vagy nem lesz Magyarországon, hogy mennyien oltatják be magukat. Mindent meg kell tenni, hogy magasabb legyen az átoltottság. Lépéseket tervezünk a 12-15 évesek (ahol csupán 12 százalékos a beoltottság), valamint a 60 év felettiek beoltása érdekében (a 60-64 év közöttieknek csak 67 százaléka van beoltva, de a 90 év felettieknél is csak 73 százalék az arány) is - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón.

Most hétköznapokon 2-3 ezren, hétvégén pedig még kevesebben foglalnak időpontot oltásra. Gulyás szerint nem tervezi a kormány, hogy jutalmad adjon a beoltottaknak, szerinte az a jutalom, hogy biztosítják a vakcinákat.

A konkrét döntéseket Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel jelenti majd be.

Gulyás szerint a járvány negyedik hulláma alapvetően más lesz, mivel az emberek többsége védett lesz. Általános korlátozásokat valószínűleg nem kell bevezetni, de elképzelhető, hogy a nem védettekre lesznek majd korlátozások, így például visszajöhet a védettségi igazolvány használata az 5,5 milliós oltottság előtti állapotba.

Az előkerült főbb gazdasági témák röviden

Minimálbér-emelés: meg kell várni a nemzeti konzultáció eredményeit, ezek nyomán szeretne a kormány egy újabb, többéves megállapodást kötni a minimálbérről. Ennek része lehet a a szociális hozzájárulási adó további csökkentése is.

Klímavédelem: Budapest szerint elfogadhatatlan, hogy a lakások és az autók után fizessenek az emberek a klímavédelemre hivatkozva. Mivel az EU-ben a döntéshez egyhangúság kell hozzá, a Fit For 55-öt nélkülünk nem fogják ezt elfogadni - mondta Gulyás.

Helyreállítási alap: az EU-val eddig is voltak Magyarországnak vitái, és ezután is lesznek. Magyarország érdeke az EU-s tagság, több érv szól a tagság mellett, mint ellene. Ezzel együtt Gulyás szerint nem szabad összekapcsolni a helyreállítási alap kérdését a gyermekvédelmi törvénnyel.

Uniós támogatások: legutóbb másfél évig tartott megállapodni az uniós költségvetésről, ma lényegesen olcsóbban lehet finanszírozni Magyarországot, amíg megérkeznek a források Brüsszelből. A magyar kormány türelmes, lehet, hogy megint eltart másfél-két évig a megegyezés.

Budapest Airport: a kabinet álláspontja régóta az, hogy a budapesti repülőtér állami vagy magyar tulajdonban legyen. A kancellária vezetője elismerte, hogy tárgyalnak a ferihegyi repülőtér megvásárlásáról.

Infláció: a kormány abban bízik, hogy az MNB tudja kezelni a monetáris politika eszközeivel az inflációt. A gazdaság újraindulásával mindenhol megugrik az áremelkedési ütem, ám ez vélhetően nem tartós folyamat.

Üzemanyagárak: a benzinár alakulása a legtöbb esetben az országon kívüli okoktól függ, a kormány jelenleg azt vizsgálja, hogy a jelenlegi magas árszintnek van-e a gazdaságra hatása.