A kormány 2023 végére szeretné a jelenlegi érték felére leszorítani az infláció mértékét - jelentette be a szerdai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 

Emiatt fenntartják az élelmiszer- és üzemanyagár-stopot, valamint a kamatstopot. Két újabb termékkel, az étkezési burgonyával és az összes méretű tyúktojással bővül az árstopos élelmiszerek köre. Mindkettő kiskereskedelmi árát szeptember 30-i áron rögzítik mindenhol, a piacok kivételével. A tojás és a burgonya ársapkája a többihez hasonlóan december 31-ig lesz érvényben.

A kistelepülések boltjainak támogatást fognak adni, nagy céghálózatoknak nem. A kisboltok támogatásával kapcsolatban hétfőn, 14-én Gyopáros Alpár fog bejelentést tenni – mondta Gulyás.

Azt elismerte, hogy a 21,1 százalékos magyar infláció jóval az uniós átlag feletti érték.

Gulyás rezsiszabályozásról azt mondta, a rendszerhasználati díj jövő évben sem emelkedhet a lakossági fogyasztók számára, sőt, utóbb kiegészítette: már a november 9-től megállapított rendszerhasználati díjak sem emelkedhetnek. Az energia drágább lesz, magasabb áron lehet beszerezni, azonban az emelkedés nem jelenthet terhet a lakosságnak. A kormány azonban ezért extraprofitadót fog kivetni, 2022-ben 13 százalékban, 2023-ban pedig 10 százalékban állapítják meg az adókulcsot, ez pedig mintegy 40 milliárd forintos pluszt jelent a költségvetésben. 

A kormánynak december 31-ig kell felülvizsgálnia az úgynevezett lakossági piaci gáz- és áramárat, amelyet a holland gáztőzsdén bekövetkezett zuhanás miatt akár előre is hozhattak volna. Gulyás azonban rácáfolt: december 31-ig biztosan maradnak a jelenlegi árak az átlag feletti fogyasztóknak, addig nem lesz felülvizsgálat. A miniszter szerint a fogyasztók 72 százaléka nem haladja meg az átlagfogyasztás mértékét, de kijelentésében bizonytalan volt.

A miniszter közölte azt is, hogy az utolsó feltétel is teljesül, amely gátolta a helyreállítási alap érkezését Magyarországra. Gulyás ismét elmondta, hogy még ebben a parlamenti ülésszakban szeretnék ratifikálni Finnország és Svédország csatlakozását a NATO-hoz.

Nem lesz sávos nyugdíjemelés

A Napi.hu kérdésére Gulyás elmondta: egy-két hónap alatt nem lehet kidolgozni azt a programot, amelyek a pedagógusoknak szolgálati lakást biztosítanának, de azt nem árulta el, mikor költözhetnek be az első tanárok.

A miniszter lapunk kérdésére azt is elmondta, nem került szóba a tegnapi kormányülésen, hogy visszahozzák a vasárnapi boltzárat.

Mint azt szerdán megírtuk, a nyugdíjasok közül sokan már ételért állnak sorba azért, hogy ki tudják fizetni a megemelkedett rezsiszámlákat. Megkérdeztük, van-e lehetőség arra, hogy a kormány sávos nyugdíjemelést hajtson végre, vagyis a kevesebbet kapó nyugdíjasok juttatása utolérje azokét, akik többet kapnak. Gulyás szerint ezt egy alkotmánybírósági döntés nem teszi lehetővé.