A jelenlegi vírus elleni korlátozások február végéig vannak érvényben, de ha a kedvező hazai koronavírus-adatok fennmaradnak, akkor nincs szükség további korlátozásra - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. A kormány a jövő héten tekinti át az intézkedéseket, de amíg nincs tömeges oltás, nem várható enyhítés - tette hozzá miniszter.

A miniszter megismételte, hogy a magyar kormány elégedetlen az uniós vakcinabeszerzéssel, ezért további forrásokat keres, tárgyalnak Kínával és Oroszországgal. Olyan oltást keresnek, amellyel már több millió embert beoltottak, ugyanakkor az oltás továbbra is önkéntes - hangsúlyozta Gulyás. Az uniós beszerzés összesen 8,8 magyar beoltására lenne elegendő.

A miniszter szerint a kormány az uniós gyógyszerhatóság ügyintézésével is elégedetlen: az engedélyezési eljárást hosszadalmasnak tartja, az AstraZeneca oltását például a magyar hatóság már engedélyezte, az uniós egyelőre nem.

Kiterjesztik az orvosi béremelést

A praxisközösséget vállaló háziorvosok a teljes új, orvosi bértábla szerinti béremelést megkapják - jelentette be a kormány döntését Gulyás Gergely. Az a háziorvos, aki lazább csoportos együttműködésben vesz részt, a jelenlegi 428 ezer forintos háziorvosbér és az orvosi bértábla szerinti bér közötti különbség 80 százalékát, míg aki semmilyen közösségben nem vesz részt, a különbség 30 százalékát kapja meg béremelésként.

Az állami ellátásban részt vevő fogorvosok is megkapják ugyanezt az emelést. Mindez 100 milliárd forint költséget jelent az államnak - közölte a miniszter.

Adnak pénzt a Lánchídra

Kérdésre válaszolva Gulyás elmondta, hogy a kormány ad támogatást a Lánchíd felújítására, azt a 6 milliárd forintot, amit még Tarlós István főpolgármestersége idején megígértek.