Novák Katalin köztársasági elnöki jelölése azt szimbolizálja, hogy van egy kiválóan alkalmas jelöltünk a tisztség betöltésére - nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu-nak.  A több felmerülő jelölt közül Kövér László - aki jelenleg az Országgyűlés elnöke - nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés - tette hozzá a politikus.

Orbán Viktor miniszterelnök Kövér Lászlóval beszélt először, de ő egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket.

Gulyás Gergely Kövér Lászlót is a "legjobb meggyőződéssel támogatta volna". "Egyetlen fajsúlyos érvet tudtam volna felhozni ezzel szemben: a Fideszben nehezen betölthető űrt hagyott volna a házelnök kivonulása a pártpolitikából" - véli a fideszes politikus párttársának szerepéről.

A miniszter szerint az államfő két legfontosabb feladata, hogy fejezze ki, testesítse meg a magyar nemzet egységét, és őrködjön az államszervezet demokratikus működése felett. Előbbiből következik, hogy az elnök kül- és belföldön képviseli Magyarországot.
Novák Katalin négy idegen nyelven beszél, közgazdász, de hallgatott jogot is, tanult Franciaországban és az Egyesült Államokban, három gyermekes családanya, tíz éve alakítja azt a kormányzati családpolitikát, amelyet még az ellenzéki szavazók többsége is elismer. Ahogy a miniszterasszony és a nevével fémjelzett családpolitika nemzetközi elismertsége is kiemelkedő

- nyilatkozta Gulyás az ATV-nek.

A kancelláriaminiszter egyebek mellett arról is beszélt az interjúban, hogy a 2022-es parlamenti választásokon hány egyéni mandátummal kalkulál a Fidesz-KDNP a 106 választókerületből.

Legalább annyi mandátummal kalkulálunk, amennyi az abszolút parlamenti többséghez, a 100 mandátumhoz szükséges. Ehhez a parlamentbe jutó pártlisták számától függően 53 és 60 közötti egyéni győzelem elegendő

- árulta el Gulyás a kormánypártok 2022-es választással kapcsolatos pozitív várakozását.