Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az új okmányt azoknak jár, akik már megkapták a koronavírus elleni második oltás is - idézi a kancelláriaminsztert az MTI.  Ebben az esetben az okmány érvényességi időt nem tartalmaz majd, hanem az oltás beadásának időpontját rögzíti, hiszen - mint mondta - az egyes vakcinák által nyújtott védettség hosszáról még nincsen pontos információ.

Gulyás Gergely hozzátette: szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül.
Az igazolvány érvényességének kezdete lehet a kórházból történő elbocsájtás napja, vagy a pozitív PCR-teszt utáni első negatív PCR-teszt időpontja, vagy az első pozitív PCR-tesztet követő tizedik nap.

Az okmányhoz hozzá lehet jutni még úgy, ha valaki hitelesített laborban végzett vérvizsgálat által igazolja az antitestek jelenlétét, ez a megoldás azonban fizetős. Ebben az esetben az igazolvány érvényességi ideje a vizsgálattól számított 4 hónap.
"Azt reméljük, hogy az okmány is hozzájárulhat ahhoz, hogy az élet mielőbb a normális kerékvágásba térjen vissza" - mondta a miniszter, aki ugyanakkor jelezte, hogy a kormány egyelőre nem döntött arról, milyen jogosultságokkal jár majd az okmány.

A miniszter beszélt arról is, hogy csütörtökön átlépi a koronavírus ellen beoltottak száma a 300 ezret. Szerdáig 294 624 embert oltottak be, több mint 117 ezren pedig már a második oltást is megkapták. Közölte továbbá, hogy a várt vakcinaszállítmányok ismeretében a jövő héten folytatni tudják a legidősebbek, valamint a 60 év alatti krónikus betegek oltását, az oltócsapatok pedig visszatérnek azokba a szociális intézményekbe, ahol el kellett halasztani az oltást.