Orbán Viktor nem csupán minden hájjal megkent hatalompolitikus, hanem az illiberális demokráciáról szóló ideológiájával regionális hatalmi központot épít "a liberálisok EU-ban érvényesülő hegemóniájával szemben - írja a tekintélyes lap a szemle szerint.

A svájci újság a héten elfogadott alkotmánymódosítás, valamint a Stop Soros törvénycsomag kapcsán foglalkozott a magyar helyzettel, amelyről azt írják: már senkit nem lepnek meg az ilyen húzások. Az idegengyűlölő retorika ennek eddig is megágyazott. Viszont szerintük Orbán már túl van a csúcson: míg a 2015-ös menekültválság idején Merkel ellenpólusát játszotta, addig mostanra ezt a szerepet Sebastian Kurz osztrák kancellár vette át.

Viszont bár a magyar kormány közeledni próbál Bécshez, de a Kurz által tervezett készségesek tengelyében nincs helye Magyarországnak. Pedig ez a csoportosulás is radikális eszközökkel lépne fel az illegális migráció ellen az európai külső és belső határokon. A tengelyhez Bécs és Róma mellett esetleg Berlin is csatlakozik, amennyiben a kancellár végső kudarcot vall a közös európai menekültpolitika projektjével. A magyar kormányra ebben azért nincs szükség, mert Magyarországot már rég elkerülik a menekültek.

Viszont a Neue Zürcher Zeitung nem vitatja el Orbán szerepét az európai politikában: "meghatározó szerepe van az európai jobboldalon, és gulyás-nacionalizmusa modellnek számít a délkeleti periférián." Fontos szövetségesnek tekintik a jobboldalon Szerbiában, Szlovéniában és Horvátországban.

Szerintük Orbán célratörően épít regionális hatalmi központot, amelynek segítségével szembe akar szállni a liberális nyugat-európaiak unióban gyakorolt hegemóniájával. Nem lenne helyes alábecsülni - zárják a javaslatot.

A fotó forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.