Rendkívüli időpontban, péntek délelőtt tartott kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A minisztert többek között a légitársaságokra kivetett adókról, a kormányhivatalokat érintő leépítésekről és a németországi 9 eurós bérlet ötletének hazai átültetéséről is kérdezték.

A magyar kormány nem támogatja a globális minimumadót, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig nem fogja megszavazni azt az uniós pénzügyminiszterek találkozóján. Sőt, a magyar kormány azzal számol, hogy a republikánusok nyerik az időközi választásokat az Egyesült Államokban, ezért egyáltalán nem lesz minimumadó.

A miniszter szerint a gázembargó a józan ésszel ellentétes, ezért a kormány továbbra sem fog semmilyen energetikai szankciókat támogatni.

Azt már korábban lehetett tudni, hogy a kormány versenyfelügyeleti eljárás alá vonja a Ryanairt, Gulyás viszont pénteken azt mondta: ha van elérhető versenytárs, mindenképpen azzal érdemes utazni. A kormányhivatalokat érintő leépítést álhírnek nevezte, és megerősítette: nem készülnek ilyen lépésre.

Január 1-től változnak a kata adónem feltételei is: a kormány jövőre havi másfél millió forintig, évi 18 millió forintig engedélyezi. Gulyás elmondta: nem szeretnék, ha a nagy cégek vezérigazgatói katásként kapnák a jövedelmüket.

Nem sürgős az olcsó bérlet a kormánynak

A legfontosabb bejelentés azonban a két év múlva esedékes európai parlamenti, illetve önkormányzati választásokra vonatkozott. A tárcavezető jó ötletnek tartja, hogy a két választást egy időpontban tartsák, becslései szerint 9-10 milliárd forintot spórolhatna a kormány ezzel. Arról viszont nem tud, hogy a kormány változtatna a közvetlen főpolgármester-választás folyamatán.

Bár a miniszter arra panaszkodott, hogy „Budapesten gyakorlatilag autóval már nem lehet közlekedni”, lapunk kérdésére azt mondta, nem sürgető egy, a németországihoz hasonló bérlet bevezetése. A német kormány június elejétől augusztus végéig egy 9 eurós havibérletet kínál az utasoknak, amellyel az egész országban használható a tömegközlekedés. Bár Palkovics László szerdai, berlini látogatásán elmondta, a kormánynak tetszik az ötlet, a kancellária első embere szerint ne várjuk, hogy október 1-jétől ilyen bérlettel utazhatunk, mert a kormány nem döntött erről.

A Napi.hu kérdésére a politikus azt is elmondta: nem tud arról, hogy a magyar kormány orosz magánszemélyeket, gazdasági szervezeteket szankcionált volna, de az Európai Unió szankciós listáját jóváhagyták.