"A járvány negyedik hulláma november végén és december elején tetőzhet, de sokan azt mondják, hogy egy-két héten belül is bekövetkezhet, ezért mindenkinek javasoljuk az oltás felvételét" - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a mai koronavírus adatok kapcsán.

Csütörtökre virradóra ugyanis 10767 új fertőzöttet azonosítottak. Elhunyt 131 beteg, kórházban közel hatezer embert ápolnak. Az elvégzett tesztek 23,99 százaléka igazolta a vírus jelenlétét, azaz majdnem minden negyedik teszt pozitív volt. 

Gulyás elmondta, zárt térben ismételten kötelező lesz a maszkhasználat és továbbra is védettségi igazolvánnyal lehet látogatni az 500 főnél nagyobb rendezvényeket. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a harmadik oltás, az államigazgatási szerveknél is tervben van ennek a bevezetése. 

A jövő héten emellett regisztráció nélkül is oltanak az oltópontokon, az oltási akcióhéten reggel 7 és este 7 között.

"Szombat az első nap, amikor kötelező lesz ismét a maszkhasználat.  Az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről" - tette hozzá Gulyás. Újságírói kérdésre elmondta, még nem tervezik védettségi igazolványhoz kötni az étteremlátogatást.

A lapunk megbízásából végzett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyarok több mint fele kötelezővé tenné a koronavírus elleni védőoltást. A 44 százalék nemmel voksoló közül minden második azért utasítaná el ezt a megoldást, mert tart a túl nagy ellenállástól, másik felük, azaz a teljes minta több mint ötöde szerint pedig nem az oltás a megoldás.

Betartották a kutak a szabályokat

A benzinárak kapcsán Gulyás elmondta, hogy a hatóságok nem találtak olyan benzinkutat, amely ne tartotta volna be a 480 forintos plafont. A jövőben azonban nem csak az árváltozást, hanem a benzin és a gázolaj minőségét is folyamatosan vizsgálják majd.  

Az ársapka bevezetését és a pénzügyőri razziák elindítását azzal indokolta a kabinet, hogy az üzemanyagok ára a gazdaság működésére, és általánosságban az árakra is hatással van. 

A pénzügyőrökre komoly és fontos feladat hárul, hiszen a legfrissebb vámhivatali adat alapján 1600 településen 2016 benzinkút üzemel.

A KKV-k rezsicsökkentése

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy azok a kisvállalkozók, akik legfeljebb 10 főt foglalkoztatnak és 4 milliárd forintnál kisebb a bevételük, beléphetnek az egyetemes szolgálatói körbe.

Ez azt jelenti, hogy a kkv-k is a rezsicsökkentett árat fogják fizetni - elősegítve ezzel a hónapok óta növekvő, és 9 éve nem tapasztalt infláció enyhülését.