Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vizsgálódás az élelmiszer-inflációval szembeni hatósági fellépés része. A GVH arra gyanakszik, hogy a verseny torzulása vagy korlátozása is oka lehetett a durva drágulásnak, ezért sürgősen be kell avatkozni, hiszen az áremelkedés nem állt meg a mai napig. Mindeközben a hazai termelők, feldolgozók, beszállítók pozíciói folyamatosan gyengülnek.

A gyorsított vizsgálat a versenyviszonyok teljes horizontjára kiterjed: beleértve a szereplőket, a piacbefolyásoló tényezőket, a piaci folyamatokat és az üzleti feltételeket.

Ezen piaci problémák feltárása és kezelése érdekében sürgős beavatkozás indokolt, ezért a Gazdasági Versenyhivatal a piaci folyamatok feltárása és értékelése érdekében gyorsított ágazati vizsgálatot indít

- olvasható a versenyhivatali tájékoztatóban.

A tejek és tejtermékek körében kizárólag a 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tejen van ársapka, ezzel kapcsolatban viszont általános vásárlói tapasztalat, hogy a boltok polcain nem található meg, viszont a többi tejtermék ára teljesen elszállt.

Erre reagálva a kormány a közelmúltban arra kötelezte a boltokat, hogy a szükséges mennyiség egész nap álljon rendelkezésre a vásárlóknak, erre több bolt azzal reagált, hogy kis mennyiségben korlátozta a maximálisan megvehető tejet. Közben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és számos élelmiszer-ágazati, kereskedelmi szereplő azt sürgeti, hogy vezessék ki az árstopot, az ugyanis betöltötte küldetését.