„A koronavírus-járvány negyedik hullámában emlékeztetjük az újonnan fertőzötteket, hogy a Favipiravir továbbra is nagyban segíti az otthoni gyógyulást.” – idézi a 24.hu a kormányzati weboldalon olvasható szöveget, hozzátéve, hogy ezt az állítást klinikai kutatásokkal nem tudja alátámasztani, mi több, az egyetlen magyar kutatás a szer hatástalanságát bizonyította.

„A favipiravirt csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen. Az Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal kísérleti stádiumban tartotta, nem adott ki rá engedélyt, mert nem tartotta elég hatékonynak. A negatív eredményekről tavaly egy Nature-cikk is megjelent” – mondta a 24.hu-nak Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus.

A szert influenza ellen fejlesztették ki Japánban, onnan átkerült Kínába, majd gyors engedélyeztetéssel Magyarországra.

Az influenzán kívül a favipiravirt más RNS-alapú kórokozóra is tesztelték - az ebolánál például mutatott eredményeket -, de később kiderült, hogy az influenza ellen nem túl hatékony, és Japánban már csak akkor alkalmazzák, amikor a többi gyógyszer már kudarcot vallott, a betegség pedig nagyon súlyos.

Eddig egyetlen magyar vizsgálatot végeztek a favipiravirral, mely kórházi körülmények között próbált választ találni arra, hat-e a szer a koronavírus ellen. A vizsgálatot a Semmelweis Egyetem és a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézete végezte 150 beteg bevonásával, az eredményeket 2020 decemberében publikálták. A kutatás egyértelműen azzal zárult, hogy a favipiravirnak a betegség lefolyására gyakorolt jótékony hatását a kórházban ápolt felnőtt betegek esetében nem lehetett bizonyítani.