Pályázati kifizetések még nem voltak, mivel a visszaélésekre még az elbírálási folyamat elején derült fény - tudta meg a Miniszterelnökségtől az MTI.

A Miniszterelnökség közleménye szerint a Vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázatnál számos esetben merült fel "mesterséges körülmény megteremtésének" gyanúja. A megyei kormányhivataloktól kapott információk alapján több pályázó - bizonyos csoportok kiszolgáltatottságát kihasználva - tömegével igényelt a pályázathoz szükséges regisztrációs számot, majd nyújtott be szinte azonos tartalmú kérelmeket.

A jelenlegi feldolgozottság alapján a beérkezett kérelmek több mint fele jogosulatlan a 40 ezer eurónak megfelelő támogatásra - írta a Miniszterelnökség.

Az előzetes vizsgálat azért indult, mert a pályázatra alig egy hónap alatt több mint 11 ezer kérelem érkezett, közel 140 milliárd forint forrásigénnyel.

A pályázat a vidéki térség mezőgazdasági vállalkozásainak jövedelemstabilizálására (nem agrártevékenység indítására), valamint a mezőgazdaságon kívüli vállalkozások elindítására szólt. A felhívás 2016. augusztus 25-én jelent, a keretösszege csaknem 13,85 milliárd forint. (Százmilliárdos pénzosztásba kezdett a kormány.)

Az ügy felderítése érdekében a rendőrség nyomozást indított, de a Miniszterelnökség vizsgálja annak lehetőségét, hogy a tisztességesen pályázó mikrovállalkozások miként juthatnának hozzá a fejlesztési forrásokhoz - olvasható a közleményben.