Múlt hét kedden előállították és kihallgatták Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség korábbi elnökét, vállalkozót. A vizsgált gyanú szerint az ő megrendelésére ölették meg Fenyő Jánost, a Vico Rt. médiabirodalom vezetőjét 1998-ban. Gyárfás azt mondta múlt csütörtökön, miután a nyomozók elengedték, hogy ő maga adta át a hangfelvételt a hatóságoknak, amellyel zsarolni próbálták. Erről egyébként azt állította, hogy több beszélgetésből vágták össze, hogy ránézve terhelő legyen.

A Heti Válaszban viszont azt állítják, hogy nem Fenyő János milliárdos megöletése előtt készültek a felvételek, hanem "a tett következményeiről szóló beszélgetések, amelyek Gyárfás felbujtói szerepéről árulkodnak." A lap által megszólaltatott belügyi források - az Index szemléje szerint - a következő történetet vázolták:

Portik Tamás embere, Jozef Rohác ölte meg Fenyőt, tizenkilenc lövést leadva rá a Margit utcában, autójában ülve. A férfit négy találat érte, de a helyszínen belehalt sérüléseibe. Portik a kétezres évek közepéig az olajügyek miatt bujkált, állítólag külföldön. Miután hazajött felelevenítette kapcsolatát Gyárfással is, aki korábban a Vico Rt. tulajdonosának riválisa volt. Rendszeresen beszéltek személyesen és telefonon, ezeket a beszélgetéseket pedig Portik rögzítette, szándékosan úgy, hogy a producer felbujtói szerepe világossá váljon.

Portik a felvételeket nem magánál tartotta, hanem bizalmasának, Jozef Rohacnak adta oda. Őt 2008-ban vette őrizetbe a cseh rendőrség, a hangfelvételeket vélhetően a testvérének, Stefan Rohacnak adta megőrzésre. Az elmúlt időszakban elkezdte "feldolgozni" a Gyárfás-anyagot, ennek része volt, hogy tavaly szeptemberben Imrich K-n keresztül megzsarolta a producert.

Itt viszont bizonytalanná válik a Heti Válasz által vázolt történet: Gyárfás azt állította kihallgatásán, hogy maga tett feljelentést a zsarolás miatt, így szereztek a rendőrök tudomást a hangfelvételről, melyről a vállalkozó azt állítja, hogy manipulált, összevágott anyag. Viszont más sajtóhírek szerint Gyárfás csak azután fordult a hatóságokhoz, hogy a rendőrök érdeklődtek nála a zsarolás miatt. Vagyis nem véletlen, egy áldozatszerepre apellálva jutottak el véletlenül a nyomozók a felvétel, vagy felvételekhez.

A Heti Válasz szerint nem politikai ügyről van szó, egész egyszerűen arról, hogy a rendőrségnek szerencséje volt, amiért Rohacék "akcióba léptek", majd Gyárfás emiatt a rendőrséghez fordult.

A szlovákiai szál majdnem bizonyos: a magyar parlamenti választások előtti héten a szlovák média szófukaran számolt be arról, hogy a rendőrök Léván intézkedtek, mert megzsaroltak egy "Orbán Viktorhoz közel álló magyar vállalkozót". Akkor a Noviny.sk azt is közölte, hogy házkutatást is végre hajtottak a gyanúsított lakásán. Azt azóta több sajtóhír megerősítette, hogy egy szlovákiai házkutatáson került elő a szóban forgó, a gyanúsítás alapjául szolgáló hangfelvétel.

Gyárfás Tamás ellen a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el pénteken. Nyomkövetőt kell viselnie.

A fotó forrása: MTI Fotó/Mihádák Zoltán.