Egy hét múlva nyílik meg az a bölcsődei díjtámogatást nyújtó EU-s pályázat, amelyre az ország teljes területéről lehet jelentkezni, és maximum havi 40 ezer forintig nyújt támogatást a munkahelyi, illetve családi bölcsődékben elhelyezett kisgyermekek személyi térítési díjára - írja a Portfolio.hu.

A teljes területi lefedettség úgy jöhetett össze, hogy az uniós finanszírozású GINOP-hoz hozzácsaptak még költségvetési keretet is, EU-pénzt ugyanis ily módon nem lehetne juttatni az ország fejlettebb régióiba.

A Magyar Államkincstár oldalán elérhető a pályázatról szóló leírás és előzetes tájékoztató, amely szerint minden szülő jogosult, aki önkormányzati fenntartású, ingyenes bölcsődén kívüli helyre járatja a gyermekét. A támogatás elnyeréséhez nem feltétlenül kell beszerezni az önkormányzati bölcsődétől a férőhely-hiány miatti elutasító határozatot és a sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésben, gondozásban részesülő gyermekekre is automatikusan megkapható a támogatás.

A pályázat július 31-től nyílik meg. A végleges feltételeket a MÁK 2019. július végén, augusztus elején teszi közzé. Mivel a támogatás célja a kisgyermeket nevelő szülők munkaerőpiaci visszatérésének ösztönzése, a támogatásban nem részesülhetnek azon szülők, akik a támogatási kérelem beadásakor már aktív munkaerőpiaci státusszal rendelkeznek.