A közgyűlés 2022. szeptember 1-től 19,9 százalékkal megemelte a bölcsődei étkeztetés térítési díjait.

A mostani előterjesztésben az szerepel, hogy a gondozási díjat a jelenlegi napi 200 forintról szeptember 1-től 300, majd 2024 január 1-től 400 forintra emelik.

szegedi alpolgármester megjegyezte, hogy a rászoruló családok továbbra is mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól. Kovács Tamás indoklásában más városokat hozott fel példaként: mivel máshol emelték az árakat, Szegeden is annak látja szükségét.

Elfogadta a többség a javaslatot, végrehajtják az áremelést

A képviselők többsége által elfogadott, több önkormányzati jogszabályt módosító „salátarendelet” alapján a 2014 óta változatlan napi díjat szeptember 1-jétől 300 forintra, majd jövő januártól napi 400 forintra emelik.

A rászoruló családok – így a tartósan beteg gyermeket nevelők, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők – mentesülnek a gondozási díj megfizetése alól.

Ezzel párhuzamosan emelkednek a időszakos gyermekfelügyelet díjai is: óránként 300-ról 500 forintra, illetve napi 3390 forintról 3990 forintra.

Megszüntetik a hajléktalanok átmeneti szállását

A közgyűlés döntése alapján a hajléktalan ellátásban részt vevő Magyar Máltai Szeretetszolgálat harminc éve Újszeged egy lakótelepi városrészében működő nappali melegedője szeptembertől a város szélén, a kistérségi társulás által fenntartott hasonló célú ingatlanban működik tovább.

Az elsősorban szegedi hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatás költözése azonban azzal jár, hogy az ott jelenleg működő 20 férőhelyes átmeneti szállás megszűnik.

Folytatják a városi zöld mobilitási programot

Szegeden 2022 elején zárult le egy négyéves, uniós támogatással megvalósuló, a fenntartható városi mobilitást népszerűsítő program, melyhez csaknem harminc vállalkozás és intézmény csatlakozott.

Ebben a cégeknél a közösségi és kerékpáros közlekedés használatát népszerűsítő szemléletformálás mellett a helyi igényeknek megfelelően kerékpártárolókat építettek az intézményeknél és vállalkozásoknál, jegyautomatákat telepítettek és buszmegállókat alakítottak ki.

A sikeres programot az önkormányzat a vállalkozásokkal együttműködve tovább folytatja, a jövőben már saját forrásból támogatja a munkavállalók fenntartható munkába járását segítő fejlesztéseket. A cégek az ehhez szükséges beruházások 50 százalékára, vállalkozásonként legfeljebb 2 millió forintra nyújthatnak be pályázatot.