Az alsó tagozatos diákok 44 százaléka nem ment iskolába hétfőn az Adom Diákmozgalom felmérése szerint. Az iskolák, óvodák részéről igaz, hogy aki tüsszentett egyet, azonnal hazaküldték. A pedagóguskar oldaláról is felfokozott a félelem - erről Póta György beszélt az ATV Start című műsorában.

A gyerekorvos szerint legalább 10-14 nap kell ahhoz, hogy a statisztikákban megmutatkozzon az, hogyan változik a gyerekek megbetegedésének száma.

Azt nem lehet tudni, hogy egy gyerek lehet-e szuperfertőző. Erről akkor lehetne tudni a gyerekorvos szerint, ha a kontaktkutatásokat korábban végigvezették volna. Azt látjuk, hogy alapvetően inkább a 10 évnél idősebbek betegednek meg és jelennek meg a statisztikákban, bár már van bőséggel óvodás gyerek is, aki elkapta a koronavírust – mondta Póta.

Szlávik János szerda reggel arról beszélt, hogy nem pártolja a gyerekek oltását. Póta bár egyet szokott érteni általában az infektológussal, ebben a kérdésben más a véleménye. Mint mondta, az egy évvel ezelőtti gondolat, miszerint a gyerekeket ez a járvány nem érinti, nem igaz.

„Ahhoz, hogy egy gyereket elkezdjünk oltani, a vakcinának megfelelő vizsgálaton kell átmennie, és a megfelelő hatékonyságot és biztonságot igazolni kell ahhoz, hogy ez felmerüljön” – fogalmazott a gyerekek oltásával kapcsolatban Póta. Hozzátette: jelenleg csak a Pfizernek van 16 éves kortól engedélye és folyamatban van a 12-16 év közöttiek körében való engedélyeztetése. Tervek vannak arra, hogy 12 éven fiatalabbakat is lehessen oltani.

Póta György úgy gondolja, a közösségbe járó gyerekeket mindenképpen oltani kellene ahhoz, hogy az ő megbetegedésüket kivédjék és azért, hogy a fertőzést meg lehessen állítani. „Amíg a közösségbe járó gyerekek szabadon fertőzhetnek, addig nem fogjuk tudni befejezni semmilyen körülmények között ezt a járványt, járványügyi intézkedéseket” – vélekedett.

Szerinte 12 éves kortól már 1-2 hónap múlva meglehet az engedély a gyerekek oltására. Úgy tudja, 12 éves kor fölött ugyanazt az adag vakcinát kapják meg a gyerekek. Reméli, hogy az iskolás gyerekeket ősszel már oltani lehet a gyerekeket.