Nagy volt az érdeklődés idén a tavaszi és a nyári Erzsébet-táborok iránt, év végéig összesen 175-180 ezren kapcsolódhatnak ki valamilyen típusú Erzsébet-táborban – árulta el a Népszava megkeresésére az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány. Tavaly összesen 110 ezer gyermek nyaralhatott a táborokban, de az alapítvány elmondása szerint a felújítások után nemcsak a kapacitások nőttek, de már télen is vannak ott alvós lehetőségek a Balatonnál.

A táboroztatási program idén bruttó 10,4 milliárd forint állami támogatással valósul meg. A kormány egyébként 2016 óta támogatja a programot a központi költségvetésből. A magas állami támogatásnak “köszönhető”, hogy a diákok, szülők számára a közvetlen táborozási díj rendkívül alacsony: a balatoni táborokba mindössze ezer forint összegű, úgynevezett jelképes részvételi biztosíték befizetése mellett érkeznek a gyerekek.

Az áremelkedések ellenére minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés a piaci alapon működő táborok iránt is: az idei nyáron 225 ezer gyermek tölt legalább egy hetet valamilyen táborban. A Táborfigyelő.hu adatai szerint a táborárak nagyságrendileg 10-12 százalékkal növekedtek idén, emellett a legolcsóbb és a legdrágább vakációs lehetőség közötti olló is tovább nyílt. Lehetett találni ott alvós tábort 28 ezer forintért, de akár 330 ezer forintért is. Az átlagárak 38 ezer forint körül mozognak a napközis, 60 ezer forint körül az ott alvós táborok esetében.

A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György szerint annak ellenére, hogy növekedett a fizetős táborok iránti kereslet, továbbra is nagyon sok szülő van, akik még a korábbi árakon sem engedhették meg maguknak, hogy befizessék gyermekeiket. Ő úgy látja, hogy a szülők nagy része anyagilag továbbra is le van terhelve, s bár előfordulhat, hogy egyes helyeken a munkáltatók is támogatást nyújtanak a táboroztatásra, ez nem túl gyakori.

Ahogy egyre ritkábbak a pedagógusok által “önszorgalomból” szervezett, esetleg a helyi önkormányzat által is támogatott iskolai táborok is, viszont hallott már olyanról, hogy több szülő összeállt, és saját maguk szerveztek táborszerű kirándulásokat gyermekeiknek.