Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Orvostechnikai Szövetség, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a jövő évi költségvetés-tervezet várható hatásait egyeztetve, közleményük szerint a következő megállapításokra jutottak:

  • Csalódottan állapították meg, hogy a költségvetés tervezésekor nem vették figyelembe vételre a szakma javaslatait, a segédeszközök után a betegek és fogyatékkal élők által fizetendő általános forgalmi adó mértékének csökkentését és a gyógyászati segédeszközök kiszolgálása után járó szolgáltatási díj bevezetését sem.
  • Kritikus az ágazat helyzete: a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség emelkedést várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni mivel a jelenlegi, rögzített árak nem fedezik a kiszolgálást végző egészségügyi szakdolgozók bérköltségeit.
  • A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó hazai kis- és mikro vállalkozások bérterheinek emelkedése miatt a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló vállalkozások munkaerő megtartó képessége folyamatosan csökken. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását.
  • A kritikus helyzet elkerülése érdekében szükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására.
  • A szakmai szervezetek egyeztetést és együttműködést sürgetnek a kormányzattal és a fogyatékosügyi szervezetek kifogásaival összhangban, felhívják a kormányzat figyelmét, hogy a segédeszköz ellátó hálózat fenntartható működéséhez szükséges források biztosítása kormányzati feladat - hangsúlyozzák a szektor képviselői.

A gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szövetségek egyetértenek a kormányzat béremelési céljaival, de felhívják a figyelmet arra, hogy a finanszírozási rendszer évek óta húzódó átalakítása nem tűr halasztást azért sem, mert Magyarországon több mint egymillió ember szorul - időszakosan vagy állandóan - gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során. Intézkedés hiányában, a rászorulók jövőre nem fognak országosan hozzájutni a megfelelő segédeszközökhöz, ha a szolgáltatók a kötelező béremelést nem képesek biztosítani - olvasható a közleményben.