Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megszűnnek a Gellért fürdőben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott gyógykezelések - közölte korábban a fürdő üzemeltetője, a Budapest Hévizei és Gyógyfürdői Zrt.

A legtöbb gyógyfürdő ezeket a kezeléseket önköltségi ár alatt kénytelen nyújtani - mondta Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke a napilapnak. Például a gyógyvizes medencekúra NEAK által finanszírozott térítési díja 274 forint, a súlyfürdő ára 500-1200 forint között van, holott piaci alapon az utóbbiért 4300 forintot kell fizetniük a vendégeknek. Magyarországon összesen tízféle kezelést támogat az egészségbiztosító minden 18. évét betöltött magyar állampolgárnak évente kétszer 15 alkalommal.

Sem a térítési díjak, sem a költségvetési keret nem emelkedett 2012 óta, azonnali, legalább 50 százalékos emelésre lenne szükség - tette hozzá a szakember. A koronavírus-járvány miatt amúgy is mélyponton vannak a fürdők. Az előző évi forgalom 50-60 százaléka esett ki, ami 3-5 milliárd forint veszteség.

A NEAK által finanszírozott gyógykezelésekre évente 4,2 milliárd forint jut, miközben a turisztikai hatásuk minimális. E szolgáltatásokat jellemzően a szépkorú vendégek veszik igénybe, akik nagyon árérzékenyek.

A fürdőszövetség szerint a jelenlegi struktúrában már nem szabadna működtetni a NEAK-finanszírozott gyógyfürdő-szolgáltatásokat. Emellett kezdeményezték azt is, hogy a Széchenyi pihenő (Szép) kártya egyik zsebében fürdőkúrák is legyenek, ám az ügyben döntés még nem született.