Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A fiatal gyógyszerészek által elindított SzeddViddVédd program legfőbb üzenete, hogy ne tároljunk otthon lejárt vagy szükségtelenné vált gyógyszereket, hanem vigyük vissza őket a gyógyszertárba.

A szervezők rámutatnak: 2017-ben Magyarországon 22 175 orvosi ellátást igénylő mérgezési esetet jelentettek - ezek közel egyharmada gyógyszermérgezés volt. Különösen veszélyeztetettek az 1-4 év közötti gyermekek, ebben a korcsoportban történik ugyanis a - döntően véletlen - gyermekkori mérgezések fele, amelyekben ugyancsak kulcsszerep jut a rosszul tárolt gyógyszereknek.

Kevesen tudják

Minden közforgalmú gyógyszertárban leadhatjuk a szükségtelenné vált vagy lejárt gyógyszereket. Az ügyféltérbe kihelyezett gyűjtődobozba tehetjük a maradék gyógyszereket tartalmazó műanyag gyógyszeres dobozokat, a buborékfóliába (blister) csomagolt tablettákat és a folyékony készítményeket tartalmazó - jól lezárt - üvegeket is. Nem szabad a gyűjtőbe dobni a fecskendőket, a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat és a higanytartalmú termékeket - ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjük a gyógyszertári szakemberek segítségét.

Ha nincs a patikában az ügyféltérbe kihelyezett gyűjtődoboz, akkor is forduljunk bizalommal a gyógyszertárban dolgozókhoz. Minden gyógyszertár köteles átvenni és szakszerűen gyűjteni a visszavitt gyógyszereket.

A SzeddViddVédd szakértői szerint erre nem csak saját és családunk biztonsága miatt van szükség.

A fejlődő egészségügyi ellátásból adódó szélesebb körű gyógyszerhasználat miatt az elmúlt évtizedekben folyamatosan nő a vízkörforgásba visszakerülő kemikáliák aránya: már a hazai élővizekben is kimutatható egyes gyógyszermolekulák jelenléte. Ezt a folyamatot tovább súlyosbítja, ha a feleslegessé váló gyógyszerek nem a gyógyszertári gyűjtőbe, hanem a kommunális hulladékba kerülnek, és közvetlenül visszajuthatnak a természetbe.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel