Mostantól egyetlen gyártó sem állíthatja, hogy az általa gyártott homeopátiás készítmény például fejfájás vagy gyomorpanaszok kezelésére szolgál, hanem csak azt mondhatja, hogy általános jótékony hatással bír - mondta az InfoRádiónak Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Így A korábbinál kevesebb homeopátiás szer van a piacon egy július elsején hatályba lépett új szabályozás miatt, mivel e hónaptól gyakorlatilag nem forgalmazható terápiás javallattal homeopátiás készítmény, a gyártók több szert is kivontak a piacról.

Mindez azt jelenti, hogy sok esetben a gyártók nem tudtak olyan klinikai vizsgálati eredményeket felmutatni, amelyek ezen szerek hatásosságát igazolnák.

Az OGYÉI ugyanis megvizsgálta azt, hogy azon homeopátiás készítmények - amelyeknek úgynevezett indikációja volt, vagyis bizonyos gyógyállapotra, vagy kórra voltak engedélyezve - mögött milyen klinikai vizsgálatok állnak, mivel ezeknek a hagyományos gyógyszerekével azonos feltételeknek kell megfelelniük. "Megállapítottuk több esetben, hogy a klinikai vizsgálati adatok nem voltak teljesen megfelelőek: vagy kevés betegen vizsgálták, vagy nem volt megfelelő a kontrollcsoport, amellyel összehasonlították a vizsgálandó készítményt, vagy valamilyen más probléma volt" - mondta Szentiványi Mátyás.