A negyedik hullám kellős közepén nem lehet megtiltani a gyógyszertáraknak, hogy házhoz szállítsák az OTC (vény nélkül is kapható) készítményeket – mondta Feller Antal, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének (GYNSZ) elnöke, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak. Véleménye szerint auditálni kellene azokat a szállítókat, amelyek gyógyszereket, patikaszereket vihetnek házhoz.

A gyógyszertárak webshopjainak forgalma tavaly megduplázódott, igény volt arra, hogy akik nem tudnak vagy nem akarnak patikába járni, azok valamilyen módon hozzájuthassanak a termékekhez.

A gyógyszerek csomagküldésével kapcsolatban az egyik ellenérv, hogy ez a gyógyszerhamisítás melegágya. De ez nem így van, ma internetes gyógyszertárat csak az működtethet, akinek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyt ad - monda Feller.

A vezérigazgató szerint az OTC-gyógyszerek forgalma az utóbbi években nem a patikákban, hanem főleg a drogériai láncokban nőtt. A vitaminok és étrend-kiegészítők körének patikai kiáramlása tovább fog folytatódni, így ez a gyógyszertárak jövedelmezőségét erősen befolyásolja. 

Piaci adatok szerint szeptemberben nagyjából 150 ezer alkalommal vásároltak a hazai gyógyszertárak online felületein – közölte korábban a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) a VG-vel. Ezek felében rendeltek vény nélkül kapható készítményt (OTC-terméket). Becslések szerint az interneten rendelt gyógyszerek forgalma az év végére elérheti a 4,5-5 milliárd forintot is.