A gyógyszer-nagykereskedők tevékenysége láthatatlan, de rendkívül összetett, nagyon tőkeigényes rendszer, amelynek alapköve a biztonság - fogalmazott egy szakmai rendezvény sajtótájékoztatóján Küttel Sándor. A gyógyszert biztonságosan el kell juttatni a beteghez, közben gondoskodni kell róla, hogy a szállítás, tárolás során is megőrizze hatáserősségét és arról is, hogy ne kerülhessen hamis gyógyszer az ellátási láncba. Ez utóbbi a 21. század legnagyobb kihívása - mondta Küttel, hozzátéve, hogy Magyarországon még nem volt példa rá, hogy a hivatalos csatornákon beszerzett gyógyszer hamis lett volna.

A gyógyszerhamisítás elleni küzdelem fontos határköve 2019, amikortól az EU-s irányelveknek megfelelően egyedi azonosítóval kell ellátni az összes vényköteles gyógyszert. Ez egy óriási, közös európai projekt, amiben a nagykereskedők is jelentős szerepet töltenek be.

A magyar gyógyszergyártókra több milliárdos terhet ró majd a szükséges infrastruktúra kiépítése, az egyedi azonosítók generálását és felvitelét lehetővé tévő gépsorok beszerzése, a nagykereskedőknél a leolvasók beszerzése, az szükséges informatikai fejlesztések - tette hozzá Feller Antal, a szövetség alelnöke.

A gyógyszerpiac nagyságáról szólva elmondta, 2015-ben a teljes gyógyszerpiac (vényköteles és szabd forgalmazású, a táplálékkiegészítők és a gyógyászati segédeszközök nélkül) 700 milliárd forintot tett ki, ennek több mint 90 százaléka kötődik a GYNSZ tagvállalataihoz. Ez a volumen évi 320-330 millió dobozt jelent. A mintegy 15 ezer féle termékből a biztonságos kiszállításhoz mintegy 50 milliárd forint értékű raktárkészletet kell fenntartani a nagykereskedőknek. Évi 26 tonna a patikákba vitt, lejárt szavatosságú gyógyszerek volumene, ennek visszaszállítását is a gyógyszer-nagykereskedők végzik.

Na de miért is kellene államosítani?

Lázár János kancelláriaminiszter kormányinfós bejelentése óta, amikor a gyógyszer-nagykereskedelem központosításáról beszélt, nincs újabb információja a szakmának tervekről - válaszolta kérdésünkre Küttel Sándor. Nem tudni, hogyan gondolják az átrendeződést, még embrionális állapotában sem ismert a szándék.

Európai viszonylatban a magyar gyógyszerellátási rendszer nagyon jónak mondható, azonban olyan, mint egy pókháló, bármilyen változás az egész rendszert megrázhatja - fogalmazott Kütter, hozzátéve, hogy remélik, akik vizsgálják az átalakítás lehetőségét, nagyon körültekintően fognak eljárni, mert sérülhet a betegek gyógyszerhez jutása. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy a jelenlegi piaci szereplők véleményét megkérdezik majd.

Nem tudjuk, hogy milyen kérdésre adott válasz lenne az állami nagykereskedelem kialakítása, miután a magyar gyógyszer-nagykereskedelem működik, nincs ellátási probléma - jegyezte meg Feller Antal. Ha a kórházi gyógyszerellátás költségeinek terhén akarnak faragni, arra tudnának  javaslatot adni, de egyelőre nincs min gondolkodni.

Monika Derecque Pois, a nemzetközi szakmai szervezet (GIRP) főigazgatója elmondta, a gyógyszer-nagykereskedelem államosítására nincs európai példa, s  nem látják semmilyen előnyét és okát a magyarországi központosításnak sem. Mint fogalmazott, nem hiszik, hogy egy ilyen lépés jót tenne magyar egészségügyi rendszernek és javítaná a magyar gazdaságot és a jelenlegi környezetet.